Ce trebuie să faci imediat dacă te înțeapă o căpușă. Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu precizări importante

Cum trebuie procedat în cazul în care ai fost mușcat de o căpușă.
Ce trebuie să faci imediat dacă te înțeapă o căpușă. Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu precizări importante

Avertisment important al medicului Tudor Ciuhodaru, privind pericolele la care suntem expuși odată cu încălzirea vremii. Medicul face referire la apariția căpușelor și explică cum ar trebui să procedăm pentru a ne feri de mușcăturile acestor paraziți. Tudor Ciuhodaru dezvăluie, de asemenea, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm în cazul în care noi sau unul dintre membrii familiei a fost mușcat de o căpușă. Iată ce trebuie să știm cu toții.

Ce trebuie să faci imediat dacă te înțeapă o căpușă

Căpușele sunt insecte parazite care pot fi extrem de periculoase. Mușcătura lor poate provoca afecțiuni foarte grave, precum babesioza, boala Lyme, febra butonoasă și encefalita de căpușă. După ce s-au atașat de corpul gazdei, indiferent că este vorba de om sau animal, acestea se hrănesc cu sângele ei, iar dacă nu sunt depistate la timp, pot rezista pe corp zile întregi.

Deși pericolul există, majoritatea căpușelor nu sunt purtătoare a unor boli periculoase. Totuși, trebuie să fim extrem de precauți și să luăm măsuri de siguranță atunci când ieșim în natură, pentru a nu ne expune niciunui risc.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce ar trebui să facem pentru a ne feri de înțepăturile acestei insecte. De asemenea, specialistul a dezvăluit și care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmăm în nefericitul caz în care am fost mușcați de o căpușă. Medicul îi avertizează pe părinți să fie extrem de atenți atunci când își duc copiii la locurile de joacă și să îi echipeze corespunzător, pentru a evita astfel de incidente.

Citește și: „Plante care țin căpușele la distanță de curtea ta. Sunt de mare ajutor, te vor scăpa de această problemă

Iată mesajul integral al doctorului Tudor Ciuhodaru.

Cum trebuie procedat în cazul unei înțepături de căpușă

„Atenție părinți și bunici. Vine sezonul căpuşelor. De 1 mai se dă startul la patologia ,,iarbă verde” și zeci de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat vreodată de aceste muşcături.
10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă:
1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.
Rețineți:
1. Data la care a fost extrasă căpuşa.
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivelul muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
3. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.
4. !!! Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).”, este mesajul transmis de medicul Tudoor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Jorge, dezvăluiri despre relația pe care o avea la început cu soția sa
9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *