Cel mai sigur loc din mașină în caz de accident. La ce concluzie au ajuns specialiștii, răspunsul te va surprinde

Află care este locul unde ești cel mai în siguranță în mașină în cazul unei coliziuni.
Cel mai sigur loc din mașină în caz de accident. La ce concluzie au ajuns specialiștii, răspunsul te va surprinde

Odată cu avansul tehnologic din industria auto, mașinile moderne sunt dotate cu o multitudine de caracteristici de siguranță pentru a proteja pasagerii în cazul unui accident. Cele mai cunoscute elemente de siguranță dintr-un autovehicul sunt centura și airbagul. Pe lângă acestea, șansele de supraviețire în caz de coliziune depind și de locul pe care stau pasagerii. Iată, așadar, care este cel mai sigur loc din mașină în caz de accident.

Cel mai sigur loc din mașină în caz de accident

În ultimele decenii, producători auto au pus tot mai mult accent pe siguranța șferului și a pasagerilor unui autoturism. Iar noile tehnologii i-au ajutat să implementeze sisteme revoluționare de protecție în caz de accident.

De la centura de siguranță, un pionier în materie de siguranță auto și până la aierbag sau sistemele de evitare a coliziunii apărute în ultimii ani, toate au menirea de a face călătoria cu mașina mai sigură.

Citește și: Ce amendă riști, în 2023, dacă nu porți centură de siguranță. Mesajul clar al Poliției Române

În ceea ce privește cel mai sigur loc din mașină, la o primă vedere ar putea părea că scaunul șoferului ar câștiga această distincție. Și asta pentru că, oarecum, este poziționat în centrul autovehiculului: în față se află motorul, iar în spate un rând de scaune și portbagajul, cee ce face ca, în cazul unui impact frontal sau din spate, acest loc , împreună cu cel al pasagerului, să fie mai izolate. În plus, pentru șofer și pasagerul din față există mai multe airbag-uri: frontale, laterale cortină și pentru genunchi.

Cu toate acestea, șoferul are niște neajunsuri: volanul, bordul mașinii, consola centrală a schimbătorului de viteze. Astfel, în caz de accident, corpul șoferului are mai multe obiecte de care se poate lovi.

Ce spun studiile

Potrivit celor mai recente date, se pare însă că bancheta din spate este mai sigură decât locurile din față ale mașinii, în ciuda faptului că beneficiază de mai puține sisteme de siguranță (există doar airbag-uri laterale).

Citește și: Ce amenzi usturătoare riscă românii care merg cu mașina în vacanță. Greșeala care îi poate lăsa fără autovehicul

Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo spun că bancheta din spate este cu 59% până la 86% mai sigură. Conform statisticilor, locul din mijloc de pe bancheta din sapte este cu până la 25% mai sigur decât celelalte două întrucât este poziționat la cea mai mare distanță de impact, în cazul unei coliziuni.

Locul din mijloc rămâne relativ izolat în cazul unui impact din lateral. Evident, în cazul în care mai trebuie subliniat, acesta rămâne cel mai sigur loc din mașină doar în cazul în care este purtată centura de siguranță.

De asemenea, și în cazul copiilor, tot acest loc este cel mai recomandat. Conform Administrației Naționale de Siguranță a Traficului de Autostradă (NHTSA) locul din mijloc este cel mai sigur pentru cei mici. De fapt, NHTSA recomandă ca toți copiii sub vârsta de 13 ani să călătorească în spate, ideal în centru, arată auto-bild.ro.

Totuși, există și voci care afirmă că locul din mijloc de pe bancheta din spate ar fi, de fapt, cel mai nesigur în caz de coliziune. Însă indiferent pe cel loc preferi să călătorești cu mașina, este esențial și chiar vital să porți centura de siguranță.

Importanța centurii de siguranță

Potrivit statisticilor, centurile de siguranță reduc riscul de deces cu 45% și de leziuni grave cu 50%. Cei care nu poartă centura de siguranță, au de 30 de ori mai multe șanse de a fi aruncați din vehicul în timpul unui accident rutier.

În legislația din România, purtarea centrii de siguranță este obligatorie nu numai pentru șoferi, ci și pentru pasageri, indiferent că vorbim de cei din față sau cei de pe bancheta din spate. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei, amendă pe care o rimește pasagerul, nu șoferul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce înțelegere au făcut Cristi Borcea și Valentina Pelinel
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Scandalul momentului! Ce s-a aflat despre MILIONARUL pe care Halep îl iubeşte. Este îngrozitor pentru...
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Cât valorează casa lui Florin Piersic din Cluj Napoca. Vila de pe malul Someșului a...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Mirabela Dauer și-a îngrijorat fanii! Cum a ajuns să arate artista FOTO
Scandal în Paradis: Jennifer Lopez și Ben Affleck la un Pas de Divorț?
Meghan Markle și Prințul Harry Strălucesc în Prima Lor Vizită Oficială în Nigeria
Un val de liniște și prosperitate se pregătește să învăluie șase zodii. O zi cu...
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *