Cele mai mari greșeli de evitat când îți faci testamentul. Nu mulți români știu

Cele mai mari greșeli de evitat când îți faci testamentul. Nu mulți români știu

Indiferent de vârstă, este bine ca oamenii să-și pună ordine în lucruri și să-și facă un testament, mai ales dacă au și o avere importantă. Știi care sunt greșelile pe care ar trebui să le eviți atunci când îți faci testamentul? Este important să ții cont de recomandările notarilor pentru a-ți scuti familia de probleme.

Ce este un testament

Testamentul este un document juridic şi revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viaţă, potrivit Codului Civil în vigoare în anul 2023. De asemenea, este acel act juridic prin care se lasă anumite dispoziţii, care poartă denumirea de legate.

Acesta este un document destul de important și permite împărțirea bunurilor pe care defunctul le lasă rudelor sau apropiaților, însă nu mulți știu că, în ciuda faptului că este un act important, poate avea și erori. Vezi care sunt greșelile de evitat când îți faci testamentul.

Greșelile pe care trebui să le eviți când vrei să faci testamentul

Oamenii cu venituri mai mari au bunuri mai multe și ar trebui să facă testament. Dar nu numai acești să întocmească un astfel de document. Trebuie să știi că un testament poate fi făcut indiferent de valoarea bunurilor pe care le deții.

Te gândești că trebuie să faci testament numai dacă ești bătrân sau suferi de vreo boală: întocmirea testamentului este independent de starea în care te afli și este mult mai bine să planifici testamentul când ești într-o stare bună.

Te gândești că moștenitorii îți pot lua bunurile înainte de a muri: aceasta pare să fie cea mai frecventă greșeală, dar trebuie să știi că aceasta nu vor avea valabilitate juridică, așa că nu trebuie să îți faci griji. Toate bunurile sunt acordate odată cu moartea testatorului.

La întocmirea testamentului trebuie luată în considerare și posibilitatea de a avea moștenitori înlocuitori, în cazul în care cei dintâi decedează sau nu pot sau nu doresc să accepte moștenirea.

Poți să întocmești un testament chiar dacă nu ai copii. Poți stabili prin acest act cine vei dori să păstreze totul când vei muri.

Odată întocmit testamentul, acesta nu poate fi schimbat:este greșit. Testamentul în sine este un act revocabil, deci se pot face mai multe documente de-a lungul vieții, iar cel valabil va fi cel care a fost livrat.

Nu este obligatoriu că moștenotorii prin testament să fie copiii sau anumite rude. Fiecare este liber să decidă cui va împărți averea.

În general, testamentul include informații despre cine ar trebui să primească averea deținută de persoana decedată, precum și când și în ce fel ar trebui să fie distribuite bunurile acesteia.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *