Chifteluțe din năut cu dovlecei și susan. Rețetă de post, fără gluten

Ingrediente și mod de preparare

Scris de: Oana Matei

23 Nov. 2022

Chifteluțe din năut cu dovlecei și susan. Rețetă de post, fără gluten

Chifteluțele din năut și dovlecei sunt un deliciu care merg mâncate tot timpul anului, nu numai în perioada de post. Cu un conținut ridicat de proteine și redus de grăsimi și de carbohidrați, chifteluțele din năut și dovlecei sunt perfecte ca înlocuitor de carne și în dietele de slăbire. Această rețetă de chifteluțe vegane este o adaptare a rețetei de falafel, celebrele chifteluțe de năut libaneze.

Cu ce se înlocuiește pesmetul pentru chifteluțele din năut și dovlecei? Ce ingredient secret se adaugă pentru un plus de savoare?

Ingredientele folosite pentru această rețetă sunt boabe de năut fiert (la conservă), dovlecei, fulgi de ovăz, verdețuri și condimente. Pentru un plus de gust, opțional, se pot folosi fulgi de drojdie inactivă, aceasta conferă chifteluțelor o aromă fină de brânză telemea. Pesmetul a fost înlocuit de fulgi de ovăz, care sunt perfecți pentru a absorbi tot excesul de umiditate, rezultând cele mai crocante chifteluțe.

Ingrediente

  • 1 dovlecel
  • 300 grame năut fiert
  • 3 căței de usturoi
  • 50 grame fulgi de ovăz
  • 1/2 linguriță drojdie inactivă ( opțional)
  • sare
  • verdețuri uscate
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • sare, piper

Mod de preparare

  1. Dovlecelul se rade pe răzătoarea mare, se sărează și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
  2. În robotul de bucătărie se pun toate ingredientele, mai puțin dovlecelul.
  3. Se pulsează robotul până se formează o pastă fină.
  4. Se adaugă și dovlecelul bine scurs și se mai mixează până se omogenizează complet. Dacă amestecul de năut și dovlecel este un pic moale, se mai adaugă o lingură de fulgi de ovăz.
  5. Compoziția se lasă la odihnit pentru 10 minute.
  6. Se încinge cuptorul la 180 de grade.
  7. Tava de copt se tapetează cu hârtie de copt.
  8. Cu mâna unsă cu ulei de măsline se modelează din compoziția de năut, apoi se dau prin susan. După ce au fost așezate în tava de copt, chiftelele din năut se aplatizează cu o lingură.
  9. Se lasă la copt, până chifteluțele devin aurii.

Chifteluțele din năut și dovlecei se pot servi ca atare cu sos de roșii marinara sau cu garnitură de paste, cuș cuș , orez alb fiert, etc.

Dacă preparați o cantitate mai mare, chifteluțele se pot congela pentru o perioadă de maxim două luni, în recipiente ermetice speciale pentru congelator.  Se decongelează la frigider, peste noapte, și se dau pentru 5 minute la cuptorul încins la 180 de grade.

Să vă fie de folos!

Etape de preparare Chifteluțe din năut și dovlecei
Etape de preparare Chifteluțe din năut și dovlecei
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.