Cine a fost Cleo Stieber, prima prezentatoare de la TVR. A renunțat la profesia de medic pentru micul ecran

Cine a fost Cleo Stieber, prima prezentatoare de la TVR. S-a născut în 1923 la Pitești și a fost una dintre primele crainice de la TVR
Cine a fost Cleo Stieber, prima prezentatoare de la TVR. A renunțat la profesia de medic pentru micul ecran

Cine a fost Cleo Stieber, prima prezentatoare de la TVR și ce spune Dan Negru despre aceasta. Există câteva nume de valoare care au apărut pe micle ecrane în urmă cu foarte mulți ani, iar printre acestea se numără și Cleo Stieber. Despre viața ei se știu prea puține lucruri, mai ales că a fost extrem de discretă cu viața personală.

Cine a fost Cleo Stieber și ce meserie avea înainte de a fi prezentatoare

Cleo Stieber s-a născut în 1923 la Pitești și a fost una dintre primele crainice de la TVR. Aceasta a deschis pe 21 august 1955 la ora 20 prima emisiune experimentală a postului.

Puțini sunt însă cei care știu cu ce se ocupa aceasta înainte de a apărea pe micul ecran. Medic de profesie, a renunțat la această carieră pentru a se dedica micului ecran. În 2004 locuia în Germania, la Koln.

Cine a fost Cleo Stieber
Cine a fost Cleo Stieber

„Cu prilejul Anului Nou, vă urăm «La mulţi ani!». Permiteţi-ne să vă oferim în dar un program din cântecele şi jocurile noastre româneşti. Ridicăm paharul în sănătatea voastră! Pentru pacea şi fericirea noastră, a tuturor!” Era 31 decembrie 1956 și mesajul a fost transmis de către prima crainică a Televiziunii Române, Cleo Stieber.

Totul a început odată cu înființarea TVR, acum 65 de ani, când românilor li se oferea pentru prima dată posibilitatea de a petrece Revelionul în fața televizorului.

Mesajul lui Dan Negru despre Cleo Stieber

Primul Revelion televizat din România a fost prezentat de Cleo Stieber, prima crainică a Televiziunii Naționale.

Spectacolul avea loc în direct de Anul Nou, iar cântăreții și crainicii au fost nevoiți să facă numeroase repetiții.

Transmisia nu a ajuns însă în toate casele românilor, ci doar în cele ale personalităților momentului, doar în București.

Astfel, câteva sute de televizoare, importate din URSS, au transmis programul de Revelion. Dan Negru a rememorat prima ediția a Revelionului difuzat în România.

El a publicat un mesaj pe contul său de Facebook, amintind de prima crainică TVR care a ajuns în casele românilor la trecerea dintre ani, în 1957.

„Primul revelion televizat a fost prezentat în 1957 de Cleo Stieber, prima crainică a TVR. 64 de revelioane televizate a avut România. Eu am prezentat 22. Demult, am vrut să o invit pe doamna Cleo Stieber într-unul din Revelioanele mele dar n-am reușit să-i dau de urmă. Locuia în Köln acu’ niște ani. Acum e prea târziu. Amintirea numelui ei e singurul omagiu pe care i-l mai pot aduce azi, înaintea celui de-al 22-lea meu revelion din anul 2022…, a scris Dan Negru într-un mesaj postat pe Facebook.

Prima ediție la TVR

Pe 21 august 1955 La ora 20.00, primele cuvinte au fost rostite de crainica Cleo Stieber: „Bună seara, dragi spectatori.

Aici Staţia experimentală de televiziune Bucureşti. Începem primul nostru program…”. Au fost difuzate jurnalul de actualităţi nr. 31, o prezentare din „Tăunul”, documentarul „Asia sovietică”, desenul animat „Ursuleţii” şi alte filme. Emisiile au continuat şi în zilele de 22, 23 şi 24 august 1955, cu alte filme.

Despre TVR

Din 3 noiembrie 2019, canalele TVR 1 și TVR 2 ale Televiziunii Române emit integral în format High Definition (HD), iar TVR HD și-a încheiat emisia după 11 ani. Știrile sunt emise acum din vechiul studio 2, modernizat.

Prin platformele de cablu analogic, cablu digital, IPTV sau DTH sunt transmise toate canalele televiziunii publice. Programul regional al TVR din Chișinău este retransmis digital terestru pe multiplexul 1 DVB-T2 H264 din Republica Moldova.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *