Cine a fost Sfânta Parascheva și ce minuni a săvârșit. Poveștile celor care s-au rugat la ea, ce spun cei care au fost la racla sa

Mii de credincioși merg la Iași să se roage la moaștele făcătoare de minuni

Scris de: Daoud Andra

14 Oct. 2023

Cine a fost Sfânta Parascheva și ce minuni a săvârșit. Poveștile celor care s-au rugat la ea, ce spun cei care au fost la racla sa

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Moaștele acesteia se află în România și se spune că sunt făcătoare de minuni. Mii de credincioși merg anual la Iași, să se roage la racla cu rămășițele Sfintei și stau la cozi ore în șir, pentru a intra în catedrala în care se află acestea. Cine a fost Sfânta Parascheva și ce minuni a săvârșit, potrivit celor care au asistat la acestea.

Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Ziua de 14 octombrie este una extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi este prăznuită Sfânta Parascheva, iar români din toată țara merg la Iași, pentru a se ruga la moaștele ei. Despre Parascheva se cunosc puține detalii din timpul vieții. Se știe că a trăit undeva în Turcia, provenind dintr-o familie cu situație materială bună.

Încă din copilărie a fost apropiată de biserică și a făcut fapte de milostenie, mai ales pentru copii. Atunci când a rămas orfană, se spune că și-a împărțit toată averea săracilor. Când a murit, Parascheva a fost înmormântată ca un om de rând și mult mai târziu oamenii și-au dat seama că era sfântă. Atunci când un marinar a fost îngropat lângă ea, oamenii au observat că trupul nu putrezise și că emana un miros plăcut.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2023. Ce e bine să faci pentru a nu atrage necazurile

Moaștele sale au fost mutate apoi într-o biserică ridicată pe locul unde fusese casa părintească a Paraschevei. Ulterior au ajuns la Belgrad, la Constantinopol, iar din secolul al XVII-lea se află pe pământ românesc, la Iași.

Icoană cu Sfânta Parascheva

Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva

Din anul 1641, de când au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu la Iași, rămășițele Cuvioasei au fost depuse în Biserica Sfinții Trei Ierarhi. În 1888, un incendiu a curpins biserica, dar nu a afectat moaștele, chiar dacă racla de argint s-a topit complet.

Ulterior, rămășițele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și în prezent. Mii de credincioși merg anual acolo în luna octombrie, pentru a se ruga la Sfânta Parascheva. Unii dintre ei spun că au fost martorii unor minuni, în urma rugăciunilor.

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva 2023. Obiceiul banal care atrage ghinionul

Potrivit preoților care slujesc în catedrală, poveștile despre minunile săvârșite de Sfânta Parascheva sunt numeroase. Se spune că în anul 1950, o tânără studentă bolnavă de leucemie a venit împreună cu familia să se roage la Cuvioasa. În urma rugăciunilor fierbinți, se spune că tânăra s-a vindecat și a putut să își continue studiile.

Părintele Cleopa, martor la una dintre minuni

Părintele Ilie Cleopa a povestit că, într-un an când stătea lângă racla Sfintei, două femei au venit să îl roage să le lase să se închine, fără a mai sta la rând. Voiau doar să îi mulțumească Sfintei Parascheva pentru că le-a vindecat și au adus o pernuță lucrată manual, în semn de mulțumire.

Potrivit crestinortodox.ro, atunci când femeile s-au apropiat de raclă, Sfânta Parascheva ar fi ridicat singură capul, astfel încât bătrânele să îi așeze perna.

Alți credincioși vorbesc despre vindecări miraculoase, iar Cuvioasa Parascheva este cunoscută mai ales pentru că ascultă rugăciunile legate de sănătate. Oameni din toate colțurile țării merg la Iași pentru a se ruga, iar rugăciunile lor nu rămân fără răspuns.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
7.9 37 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *