Cine a fost Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți, sărbătorit pe 11 noiembrie în calendarul ortodox. Viața și minunile săvărșite

Sfântul Mina se sărbătorește în fiecare an pe 11 noiembrie.
Cine a fost Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți, sărbătorit pe 11 noiembrie în calendarul ortodox. Viața și minunile săvărșite

În fiecare an, Sfântul Mina este prăznuit pe data de 11 noiembrie în calendarul ortodox și pe 24 noiembrie de romano-catolici. Sfântul Mina este considerat ocrotitorul celor păgubiți sau nedreptățiți, celor care au fost înșelați sau care au pierdut ceva pe nedrept. An de an, mii de oameni se adună pe 11 noiembrie la Biserica „Sfântul Mina” din București, dar puțini știu cine a fost Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți!

Cine a fost Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Anul, Sfântul Mina este comemorat pe 11 noiembrie. A fost unul dintre cei mai cunoscuți sfinți egipteni din religia creștină. El a fost un soldat în armata romană. A refuzat să-și retracteze credința creștină, așa că, a fost martirizat. Așadar, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Mucenic Mina în București, Iași și Suceava. Se spune că Sfântul este ocrotitorul celor păgubiți.

Sfântul Mina s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea, el fiind de neam egiptean si de credință creștină.

Puțini știu că Sfântul Mina a rămas orfan pe când era copil, tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa la doar trei ani după acesta.

A fost decapitat

A fost soldat și a trăit în timpul împăratului roman Diocletian (284-305), care a dezlănțuit sângeroase persecuții împotriva creștinilor. La acea vreme, Sfântul Mina a abandonat armata si a trăit în pustietate, trăind departe de lume. A preferat să crească cu fiarele decât cu poporul care nu-l cunoaștea pe Dumnezeu.

Ulterior, Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, iar Sfântul Mina a mărturisit fără ezitare că este creştin. La scurt timp, el a fost luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-a tăiat capul. Datorită minunilor săvârşite de-a lungul timpului, se crede că acesta este apărătorul păgubiţilor, celor care sunt prădaţi de hoţi.

Ce minuni a făcut cât a trăit

Încă din vremuri de demult au existat mărturiile mai multor minuni ale Sfântului Mina.

Se spune că un șchiop și o femeie mută stăteau în biserica sfântului împreună cu alți bolnavi, spre a se vindeca. Într-o noapte, fiind toți cuprinși de somn, s-a arătat sfântul și a zis șchiopului: „Du-te acum, când este liniște și apucă-te de haina femeii mute și te vei vindeca!“. Iar el, ducându-se și apucând-o de haină, femeia s-a tulburat și a strigat, dezlegându-i-se limba. Iar șchiopul, rușinându-se, îndată s-a sculat și a început să fugă. Înțelegând amândoi minunea ce s-a făcut, au slăvit pe Dumnezeu.

O altă minune s-a petrecut în timp ce o femeie, silită fiind de un bărbat spre amestecare de rușine, s-a dus la Sfântul Mina și a cerut ajutorul lui, care nu a trecut-o cu vederea, păzind-o nevătămată. Acela, legându-și calul de piciorul său, încerca să silească pe femeie. Iar calul, sălbăticindu-se împotriva stăpânului, nu numai că l-a împiedicat de la nelegiuita faptă, ci l-a și târât pe pământ, neoprindu-se până la biserica Sfântului.

Acolo, oamenii au ieșit din biserică să vadă ce se întâmpla. Deci, cel ce a pătimit aceasta, văzând adunarea poporului și calul său care și mai mult se zbătea, și neavând vreun ajutor de la cineva, temându-se să nu sufere ceva mai rău de la calul său, a mărturisit fără să se rușineze, înaintea tuturor, păcatul său și îndată calul s-a liniștit. După aceasta, a intrat în biserica sfântului și căzând la pământ se ruga lui ca să nu fie încă mai mult pedepsit.

Citește și: Când este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce alimente este bine să mănânci în această zi

Rugăciune folositoare și grabnic ajutătoare către Sfântul Mina

„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți mă rog ție. Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu!

Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de Dumnezeu.

Roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului, si al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Moșii de toamnă 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în Sâmbăta morților

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *