Cine a fost Sfântul Nicolae? Ce minuni a înfăptuit și de ce este considerat ocrotitorul copiilor

Este considerat ocrotitorul copiilor

Scris de: Daoud Andra

05 Dec. 2023

Cine a fost Sfântul Nicolae? Ce minuni a înfăptuit și de ce este considerat ocrotitorul copiilor

Sfântul Nicolae reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie. Este prăznuit în fiecare an, pe data de 6 decembrie și este considerat ocrotitorul copiilor, al femeilor singure, al oamenilor nevinovați și al marinarilor. Cine a fost Sfântul Nicolae, ce fapte de milostenie a făcut și unde se află moaștele sale.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. Această sărbătoare este asociată cu oferirea de cadouri, iar copiii sunt cei care îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae. Potrivit credinței creștine, Nicolae a trăit în secolul al III-lea, în provincia Licia din Imperiul Roman. Mai este cunoscut și drept Nicolae din Myra, pentru că a fost episcop al acestui oraș martir, în timpul Imperiului Roman.

Se spune că s-a născut într-o familie înstărită, în regiunea Licia. Reputația lui este legată de darurile pe care le făcea celor nevoiași, dar și de minunile pe care le-a săvârșit. Se spune că a salvat trei surori pe care tatăl lor le obliga să se prostitueze. Nicolae a aruncat câte o pungă cu bani de aur în camerele fetelor, astfel încât tatăl lor să le poată plăti zestrea, iar ele să se căsătorească.

Citește și: Care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2023. Lista completă

Alte povești îl menționează drept salvator al unor marinari, prinși în mijlocul unei furtuni pe mare. Se spune că prin puterea rugăciunii, Nicolae a calmat marea și aceștia au supraviețuit, astfel că este considerat protectorul marinarilor.

Sfântul Nicolae
Icoană cu Sfântul Nicolae

Unde se află moaștele Sfântului Nicolae

În timpul vieții, Nicolae a petrecut mult timp în pelerinaje, după care s-a întors la Myra, unde a devenit episcop. În timpul persecuției împotriva creștinilor organizate de împăratul Dioclețian, Nicolae a fost arestat. A fost eliberat însă după ce a ajuns la putere Constantin cel Mare, apărător al creștinilor.

Nicolae a murit în secolul al IV-lea, dar cultul pentru el a început să se manifeste mai târziu. Inițial a fost înmormântat la o biserică din Myra, unde fusese episcop. Ulterior, un grup de negustori din Italia au luat rămășițele sale și le-au dus la o biserică din Bari.

Citește și: Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți

În prezent, rămășițe ale sale se află și în nord-estul Franței, dar și în România. Acestea au ajuns pe pământ românesc în timpul lui Mihai Viteazul, care le-a pus într-o cutie de aur. În urma unei tentative de jaf, rămășițele au fost mutate într-o casetă din argint și se află la Mănăstirea Sfântul Gheorghe-Nou din București.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Nicolae

”O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Citește și: Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023. Cuvintele pe care să le spui pentru ajutor și spor în casă

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *