Cine primește tichete sociale de la 1 iunie 2022. Cum vor putea fi folosite voucherele

Milioane de oameni aflați în pragul sărăciei vor beneficia de tichete sociale.
Cine primește tichete sociale de la 1 iunie 2022. Cum vor putea fi folosite voucherele

De la 1 iunie 2022 vor fi emise și distribuite tichetele sociale, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) printr-un comunicat de presă. Voucherele sociale au o valoare nominală de 250 de lei și sunt destinate persoanelor cu risc de sărăcie. Iată cum vor putea fi folosite.

Tichetele sociale vor fi distribuite începând cu 1 iunie 2022

De aceste vouchere vor beneficia peste 2,5 milioane de români, iar valoarea totală a lor se ridică la 3,1 miliarde de lei. Tichetele sunt oferite prin programul „Sprijin pentru România”, iar sursele de finanțare sunt atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile.

„Iniţiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administraţia centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare şi sincronizare a mai multor ministere, companii naţionale şi private. Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea şi evident producţia unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea şi validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii şi ANAF, distribuţia la nivel naţional şi încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate şi de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanţare din surse multiple şi alte inovaţii în finanţarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin”, a declarat ministrul Investiţilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Cine sunt cei care vor primi voucherele sociale

Românii care vor primi tichetele sociale începând cu 1 iunie fac parte din categoria persoanelor care se află la limita sărăciei. Potrivit OUG nr. 63/ 2002, pe lista acestora se află:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Voucherele sociale vor fi acordate o dată la două luni în patru tranșe. Distribuirea lor va fi făcută prin intermediul Poștei Române. Tichetele vor putea fi folosite pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

„Sunt patru tranşe avute în vedere: distribuţia va avea loc prin poştă, cardurile sociale sunt emise de unităţile autorizate, se comunică aceste carduri şi apoi prin poştaş ajung la beneficiarul final, deci omul nu trebuie să facă nimic.

Valabilitatea acestor tichete e de un an de zile”, a declarat Marcel Boloş.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Anca Dumitra este însărcinată
9.6 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *