Ciorbă de fasole cu coaste afumate de porc. Trucuri ca să fiarbă rapid

Ciorbă de fasole boabe cu coaste afumate de porc. Rețeta rapidă.

Scris de: Oana Matei

19 Sep. 2022

Ciorbă de fasole cu coaste afumate de porc. Trucuri ca să fiarbă rapid

Ciorbă de fasole cu coaste afumate de porc este una dintre ciorbele preferate ale românilor. Cu carne sau fără, ciorba de fasole este sățioasă și foarte sănătoasă. Fasolea boabe are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate, cum ar fi: conținut ridicat de fibre și proteine, vitamina B, calciu și magneziu, potasiu,
aminoacizi.

Trucuri pentru fierberea fasolei boabe. Ingredientul secret pe care să îl adaugi

Pe lângă multitudinea de beneficii, fasolea boabe este contraindicată pentru consum persoanelor care suferă de boli ale stomacului sau al colecistului. Un alt efect secundar al consumului de fasole este balonarea. Fasolea conține un tip de zaharuri numite oligozaharide. Acestea nu sunt descompuse în întregime în tractul digestiv. Astfel, lactoza nedigerată ajunge în colon unde fermentează, producând acele neplăcute ”gaze”. Dar există metode de gătire ale fasolei boabe reduc producerea acestor neplăcute balonări:

1. Metoda clasică este aceea de a înmuia boabele de fasole cu 12 ore înainte de a fi preparată. Apa se schimbă la fiecare 3 ore, apoi de 2-3 ori în timpul preparării.
2. De asemenea, apa în care fierbe fasolea se schimbă de 2-3 ori.
3. O altă metodă este adăugarea de condimente și ierburi aromatice care reduc producerea de gaze intestinale: chimen, ghimbir, ceapă, semințe de fenicul
4. În general, atunci când consumați alimente cu conținut crescut de fibre, beți mai multă apă.
5. Un alt truc este adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu la 2,5 litri de apă în care se înmoaie fasolea. De asemenea, bicarbonatul ajută la reducerea timpului de fierbere al fasolei.

Pentru fierberea fasolei eu folosesc trucul cu bicarbonatul de sodiu. Îmi convine acest truc mai ales că fasolea fierbe foarte repede. Pentru ciorbe sau pentru iahnie de fasole, folosesc fasole cu boabe mici, acestea, fierb repede și astfel, economisesc timp. În plus, atunci când fierb fasole, fierb toată cantitatea pe care o am, iar ce nu folosesc, pun în punguțe la congelator. E o metodă foarte bună atunci când vrei să gătești ceva rapid cu fasole boabe.

Să trecem la treabă!

Ingrediente pentru ciorbă de fasole cu coaste afumate de porc

  • 300 grame fasole uscată sau 600 grame de fasole fiartă
  • 1 kilogram coaste afumate de porc/ciolan afumat de porc/ kaizer porc
  • 2 cepe galbene
  • 1 țelină mică
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 2 morcovi
  • 0,5 litri borș
  • 0,2 litri suc de roșii sau 2 linguri bulion
  • sare, piper
  • leuștean uscat

Mod de preparare ciorbă de fasole cu coaste afumate de porc

1. Dacă aveți fasole uscată, se pune la înmuiat cu 12 ore înainte, schimbând apa minim de 2 ori. Eu am avut fasole fiartă congelată.
2. Se clătește fasolea în mai multe ape și se pune la fiert cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu.
3. În oala în care preparați ciorba, puneți afumătura la fiert. Mie îmi place să o fierb până se desprinde carnea de pe os. ( aproximativ 2 ore)
4. Dacă aveți un ciolan mare, după fierbere scoateți ciolanul și porționați carnea. Apoi, puneți cu totul înapoi în zeamă.
5. Legumele se spală, se curăță și se mărunțesc la răzătoare sau în robotul de bucătărie. Se adaugă peste carne și se completează cu apă rece.
6. Se adaugă și fasolea fiartă și se lasă totul la fiert până se înmoaie legumele.
7. După ce au fiert legumele, se pune sosul de roșii sau bulionul.
8. Separat, într-o crăticioară, se fierbe borșul apoi se adaugă în oala cu ciorbă.
9. Se gustă de sare, dacă mai este nevoie se adaugă sare suplimentar.
10. Se taie mărunt leușteanul și se adaugă în ciorbă. Se mai lasă 10 minute, apoi se ia oala de pe foc.
Ciorba de fasole se servește cu ceapă galbenă sau roșie frecată cu sare și amestecată cu oțet sau cu ardei iute.

Delicios!

Etape de pregătire ciorbă de fasole cu afumătură. Foto: Oana Matei/ego.ro
Etape de pregătire ciorbă de fasole cu afumătură. Foto: Oana Matei/ego.ro
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.