Pentru că ne plac ciupercile, ele sunt nelipsite din casa noastră. Băiețelului meu îî plac ciupercile gătite la cuptor umplute cu brânză și mărar, în combinație cu paste, cu sos de smântână, la grătar, chiar și crude, de fapt îi place orice mâncare cu ciuperci. Iată o rețetă savuroasă de ciulama de pui cu ciuperci și smântână.
Pentru astăzi, am ales să gătesc o ciulama de ciuperci cu carne de pui, cu smântână și mult mărar. Am ales ciuperci champignon, din acelea albe, cărnoase. Deși au un conținut de 92% apă, ciupercile sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale și a antioxidanți, în plus au calorii foarte puține.
Ingredientele folosite în rețeta de mai jos, sunt ingrediente obișnuite: ciuperci champignon, pulpă de pui, smântână și ceapă. Practic, din câteva ingrediente veți avea un prânz sau o cină delicioasă. Ca timp de preparare, prepararea ciulamalei cu ciuperci și pui, nu vă va lua mai mult de o oră.
Puteți înlocui pulpa de pui cu piept de pui. Ca smântână, pentru mâncare, folosesc smântâna lichidă, cu grăsime de 32%. Smântâna lichidă nu se brânzește în preparat și dă o textură fină sosurilor. Foarte important, înainte să o utilizați, puneți câteva linguri din zeama fierbinte în care a fiert carnea. Astfel, aspectul și textura mâncării va fi fină, catifelată.
Am spălat pulpele de pui și le-am pus la fiert într-o oală cu apă. Am curățat ceapa și am tăiat-o solzișori. Am pus ceapa la călit, într-o tigaie încăpătoare cu puțin ulei. Când ceapa a căpătat o culoare aurie, am turnat puțină apă și am lăsat la să fiarbă înăbușit.
După ce pulpa de pui a fiert pe jumătate, am scos bucățile de pui, le- am tăiat cubulețe și le-am pus în tigaie peste ceapă, până își schimbă culoarea. Zeama în care a fiert pulpa de pui nu se aruncă se va folosi la mâncare se va completa treptat în tigaie.
Vezi și Ciorbă de burtă de vită. Rețeta simplă pentru începători
Am spălat și curățat ciupercile, le-am tăiat feliuțe apoi le-am adăugat în tigaie peste pui și ceapă. Acestea vor lăsa multă apă, vor fierbe în suc propriu. Când acesta scade, se completează cu supa în care a fiert puiul. Se lasă totul să fiarbă încet, pentru 10 minute.
În acest timp, am amestecat smântâna cu făina, am adăugat cu supa fierbinte de pui și am amestecat bine să nu se formeze cocoloașe. Apoi, am turnat amestecul în tigaie, am mai completat cu un pahar de supă de pui și am lăsat să fiarbă pentru 5 minute amestecând continuu. Când sosul s-a îngroșat, am pus mărarul tocat, sare și piper și am lăsat să mai fiarbă 1 minut.
Ciulamaua se servește caldă cu o porție de mămăliguță.