Clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel. Facturile sunt uriașe

Costuri enorme pentru această clădire
Clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel. Facturile sunt uriașe

Clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel. Autoritățile ne avertizează asupra crizei energetice care ne bate la ușă și ne recomandă să facem economie la curentul electric și la gazele naturale. Totuși, Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, este o adevărată energofagă. Factura pentru colosul aflat în centrul Capitalei ajunge la 1 milion de lei pe lună.

Clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel

Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Poporului, este una dintre clădirile emblematice ale României. A fost ridicată în timpul regimului comunist, iar astăzi îi găzduiește pe aleșii neamului. Din 1994, în clădire funcționează Camera Deputaților, iar din 2004, Senatul.

Deși clădirea a fost inaugurată în mod oficial în 1997, recepția lucrării nu s-a făcut nici până în prezent. Așa se face că orice fel de lucrări de modernizare, inclusiv cele la rețeaua de energie electrică trebuie făcute din bani publici, deoarece fără recepția lucrării nu pot fi accesate fonduri europene.

De-a lungul timpului, Parlamentul a încercat să implementeze măsuri pentru a reduce consumul de energie electrică. În 2005 s-au modernizat sursele de iluminat, în 2007 instalațiile de climatizare, iar anul acesta se face studiu de fezabilitate pentru a avea o centrală de cogenerare, potrivit digi24.

În prezent, consumul de energie electrică a Palatului Parlamentului este uriaș. În luna februarie, clădirea a înregistrat un consum de 1 milion kw/h, echivalentul unui oraș mai mic sau a 20.000 de apartamente.

Iar factura a fost și ea pe măsură: 1 milion de lei.

Casa Poporului are 150.000 de becuri

Clădirea de pe Dealul Arsenalului are 18 etaje, 1.1000 de camere și este prevăzută cu 31 de lifturi. Toate încăperile și spațiile comune sunt iluminate cu 150.000 de becuri. De asemenea, pe lângă toate astea se adaugă și consumul aparaturii tehnice: televizoare, laptopuri, calculatoare, etc.

Însă cel mai mult consumă instalațiile industriale din subsolul clădirii. Cea care produce căldură este unică în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot în subsol se află și pompele care asigură alimentarea cu apă a întregii clădiri.

Clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel
Casa Poporului

Date mai puțin cunoscute despre Casa Poporului

Clădirea are o suprafață desfășurată de 330 000 mp, fiind a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după cea a Pentagonului.

La construcția sa au contribuit:  20.000 muncitori, 5000 soldați, 700 arhitecți, plus o armată de așa-ziși „voluntari”.

Ridicarea sa a durat 7 ani.

Pentru realizarea Casei Poporului s-au folosit:

  • 1 000 000 m3 de marmură
  • 5500 de tone de ciment
  • 7000 de tone de oțel
  • 2 000 000 de tone de nisip
  • 900 000 m3 de esențe de lemn
  • 3500 de tone de cristal
  • 200 000 m3 de sticlă
  • 15 000 de candelabre
  • 220 000 m2 de covoare
  • 3500 m2 de piele.
9.4 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.