Cod roșu în România. Alertă ANM: două fenomene meteo extreme. Ce se întâmplă cu vremea începând de marți

Temperaturile vor crește treptat săptămâna viitoare

Scris de: Daoud Andra

09 Jul. 2023

Cod roșu în România. Alertă ANM: două fenomene meteo extreme. Ce se întâmplă cu vremea începând de marți

După ploile și furtunile din ultima perioadă, românii vor avea de-a face cu alte două fenomene meteo extreme. ANM a emis o avertizare cod roșu în România, valabilă începână de marți. Ce temperaturi se vor înregistra în țara noastră și cu ce alt fenomen ne vom confrunta.

Cod roșu de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie anunță temperaturi extreme pentru săptămâna viitoare. Un val de caniculă vine peste Europa și va afecta și țara noastră. Meteorologii descriu fenomenul ca pe o ”cupolă de căldură”, care va fi însoțită și de praf saharian. Temperaturile vor crește treptat, începând de marți, iar până la finalul săptămânii vor depăși 40 de grade Celsius în unele zone ale Europei.

Citește și: Anunț important de la ANM. Cod galben de fenomene meteo periculoase. Zonele vizate

”Cupola de căldură” se va resimți mai ales în jumătatea sudică a continentului, în centru și în sud-est. Canicula va fi însoțită și de un val de praf saharian și crește riscul apariției unor incendii de vegetație.

Începând de marți, canicula se va resimți și în România, iar temperaturile vor atinge pragul de 38 de grade. La soare, temperatura resimțită va fi de peste 40 de grade, spun meteorologii, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare

În perioada 10-17 iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, pe tot teritoriul țării. Valul de caniculă se va resimți mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în sudul țării și la munte. Excepție face zona de nord-vest, unde se vor înregistra ploi.

”Astăzi am atins valori de temperaturi ce au caracterizat o vreme caniculară în partea de sud-est a țării. Temperatura resimțită a depășit de asemenea 40° și cu siguranță pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales de la mijlocul acesteia, vom discuta de temperaturi măsurate la umbră, de peste posibil 37° iar acestea asociate cu grad mare de umezeală, cu siguranță vor determina temperaturi resimțite care să depășească în regiunile extracarpatice 40 de grade”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Citește și: Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala

Fenomenele meteo extreme vor fi în continuare prezente, iar furtunile și vijeliile, însoțite de descărcări electrice, își vor face simțită prezența în unele zone ale țării.

”În același timp, până mâine (duminică) la 10:00 continuă și avertizarea meteorologică de cod galben în restul țării, exceptând zone restrânse din partea de sud-est, pentru că și aici vorbim de fenomene de instabilitate asociate unor cantități la valori cuprinse între 20-20 și 5l/m² izolat peste 40l/m².”, a mai precizat specialista.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.4 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *