Concediu medical 2022. Cum se acordă şi care sunt principalele modificări

Iată care sunt noile reglementări în ceea ce privește concediul medical 2022 și cum se acordă acesta

Scris de: Dana Cazacu

17 Mar. 2022

Concediu medical 2022. Cum se acordă şi care sunt principalele modificări

Acordarea concediului medical 2022 a suferit modificări de la 1 ianuarie, atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat. Legea s-a schimbat și odată cu aceasta s-au schimbat și regulile în ceea ce privește acordarea certificatelor de concediu medical, în cazul incapacității de muncă pentru boli obișnuite. Toți angajații din România beneficiază de acest drept, iar problemele de sănătate pot apărea când nici nu te aștepți. Iată cum se acordă concediul medical în 2022 și care sunt principalele modificări.

Mod de acordare și principalele modificări – concediu medical 2022

Mod de acordare și principalele modificări - concediu medical 2022
Noutățile în ceea ce privește concediul medical din 2022

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este cea care reglementează concediul medical. Angajații beneficiază de concediu medical, din partea firmei la care lucrează, în anumite condiții, în baza acestei ordonanțe. Ei se numesc asigurați.

Pentru fiecare episod de boală, perioadele de concediu medical 2022 se vor acorda în minim două etape, prima etapă având o durată de 4 zile calendaristice, fiecare episod de boală fiind încadrat în limita maximă de șapte zile. Cele două etape sunt:

  • în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate
  • reinserției socio-profesionale a acesteia.

Concediul medical 2022 – cine îl acordă

Medicul de familie este cel care acordă concediul medical 2022 pentru incapacitatea temporară de muncă. Durata acestuia nu poate să depășească 28 de zile, în decursul unui an calendaristic.

În prima etapă, pacientul poate primi de la medicul specialist din ambulatoriu, un concediu medical care poate avea maxim 15 zile. În acest caz, numărul zilelor de concediu de odihnă este de 30/31, le lună, ceea ce înseamnă 90 de zile pe an.

Dreptul la concediu medical 2022

Pot fi acordate într-o singură etapă, fără să fie nevoie să se întocmească planul de urmărire a evoluției bolii, în conformitate cu noua legislație, următoarele tipuri de concediu:

  • concediile medicale pentru maternitate
  • concediile pentru îngrijirea copilului bolnav
  • concediile în cazul riscului maternal.

Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani și nu până la 16 ani această modificare survenind începând cu data de 1 august 2021.

Concediu medical 2022 – condiții care trebuie îndeplinite

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un angajat, ca să beneficieze de concediu medical 2022, fac parte următoarele:

  • să aibă în primul rând domiciliul în România
  • să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale cu cel puțin șase luni în ultimul an
  • să realizeze venituri din activități realizate în baza unui contract individual de muncă.

Iată ce precizează legea, potrivit celor de la wall-street.ro:

„a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”.

Principalele modificări ale concediului medical 2022

Printre principalele modificări ale concediului medical 2020, mai reprezentative ar fi: evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți. Aceștia trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii.

Concediul medical acordat ca urmare a incapacității temporare de muncă este plătit. Cuantumul acestuia reprezintă 80% din salariul de bază, conform Casei Naționale de Pensii Publice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
7.9 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Igna Bota Marian

    Nu este corect ca angajatorii sa suporte concediile medicale ale asiguratilor pentru primele 5 zile din moment ce-si achita integral taxele(CASS) catre casa de sanatate.
    Medicii de familie stiu acest lucru si peste 90% din concediile medicale sunt de 5 zile.Mai mult se practica intreruperea(de regula pe durata weekend-ului)a concediului medical,ca sa fie reluat lunea cu alt diagnostic.Cine verifica veridicitatea diagnosticului si necesitatea concediului medical?Recuperarea sumelor aferente de la casa de sanatate se face greu dupa luni de zile.In numele angajatorilor din sectorul privat fac un apel la cei care sunt abilitati sa faca loby pentru schimbarea legislatie in acest domeniu cu plata integrala a indemnizatiilor de boala incepand cu prima zi de CM.Si asa firmele private in special IMM-urile au mari probleme financiare,nu le mai impovarati si cu asistenta medicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *