Se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului? Ce scrie în lege

Anul trecut, Curtea Constituțională a clarificat interpretarea legii și a explicat când se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului.

Scris de: Dana Cazacu

11 Mar. 2022

Se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului? Ce scrie în lege

Concediul pentru creșterea copilului este pentru angajați un beneficiu disponibil în aproape toate țările. Adesea sunt stipulate prin lege unele beneficii legate de acesta, cum ar fi indemnizația de creștere a copilului. Indemnizația se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare și ale Normelor Metodologice de aplicare. Iată dacă legea prevede că se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului.

Cine primește indemnizație de creștere a copilului și care este valoarea acesteia

Potrivit legii se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului?
Legea permitea poprirea indemnizației pentru creșterea copilului

Primesc această indemnizație de creștere a copilului persoanele care în ultimii doi ani, dinainte de nașterea copilului, au realizat venituri pentru cel puțin 12 luni. Aceste venituri pot proveni din:

  • salariile
  • activități independente
  • drepturi de proprietate intelectuală
  • activități agricole
  • silvicultură
  • piscicultură.

Până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil, sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap, se acordă indemnizația de creștere a copilului. Cuantumul acesteia este de 85% din veniturile nete aferente ultimelor 12 luni dinaintea nașterii copilului. Valoarea indemnizației poate varia între 1.250 și 8.500 de lei.

Potrivit legii, se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului?

Pe 7 aprilie 2021, în cadrul unei ședințe, Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituțională o prevedere din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Această prevedere se referă la urmărirea silită în vederea recuperării. Pe data de 27 mai 2021, această măsură a intrat în vigoare.

Au fost puse popriri pe aceste sume provenite din indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului încă de la începutul lunii iunie. Se pare că și banilor proveniți din stimulentul de inserție li se va aplica același tratament. Nu se poate institui poprire pe banii proveniți din alocația de stat pentru copii, după cum afirmă cei de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Curtea Constituțională a decis că se poate pune poprire pe indemnizația de creștere a copilului

Persoanele care înainte de a intra în concediu de creștere a copilului au datorii pentru care s-a instituit poprire prin executor judecătoresc, pot constata că li s-a pus poprire pe banii proveniți din indemnizația de creștere a copilului. Aceste datorii pot fi de genul:

  • amenzi neplătite
  • restanțe la credite bancare
  • datorii la instituții sau societăți comerciale.

Curtea Constituțională a decis că nu este corect ca aceste sume să fie exceptate de la poprire. Decizia acesteia sună în felul următor:

,,Curtea constată că măsura instituită de legiuitor prin textul de lege criticat, și anume interdicția absolută a urmăririi silite a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor prevăzută la art.2 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010, nu este justificata în mod obiectiv și rezonabil, de vreme ce, așa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al părintelui. Prin urmare, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poată fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricărei creanțe, deoarece, în lumina principiului legalității și a principiului bunei-credințe, subiecții de drept trebuie să aibă o conduită conformă cu cele stabilite printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu și să execute de bunăvoie obligațiile care le revin.”

Urmăriți EGO.ro și pe
Cristina Jacob, detalii incredibile din culisele “The Perfect Escape”
7.2 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.