Cosmin Savu și-a lăsat mașina în Africa, după ultima expediție umanitară. „Am donat-o departamentului de situații de urgență din Sierra Leone” VIDEO EXCLUSIV

Cosmin Savu: ”Am pus suflet și am încercat să ajutăm cât mai mult”

Anul trecut, Cosmin Savu, reporterul special de la ”România, te iubesc!”, a plecat într-o misiune medicală în Africa de Vest. Cu toate că nu este pentru prima dată când merge în Africa, pentru Cosmin Savu a fost una dintre cele mai emoționante aventuri, mai ales că donațiile pe care le-a adus pentru comunitățile de acolo au avut o însemnătate pentru el. Jurnalistul a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că abia așteaptă să o ducă și pe fiica lui, Catrinel, să-i cunoască prietenii de acolo.

Cosmin Savu, mărturisiri după ultima expediție umanitară din Africa

În pauzele dintre sezoanele emisiunii ”România, te iubesc!”, Cosmin Savu alege să călătorească. Fie face vacanța trandițională, alături de fiica lui, Catrinel, fie merge cu prietenii în expediții umanitare.

”Câte nu am făcut în Africa. Era a patra sau a cincea oară. Deja cred că am vreo 15 țări pe care le-am bifat în Africa. Anul trecut am fost însă într-un raliu caritabil, cu încă doi prieteni.

Am plecat din Europa și am traversat tot vestul Africii până în Sierra Leone. Ne-am oprit și pe traseu. Au fost aproape trei săptămâni în care ne-am întâlnit cu oameni, am ajutat comunități.

Am avut niște proiecte în care am susținut niște biblioteci locale, niște ONG-uri de acolo, ne-am donat mașina cu care am ajuns”, ne-a povestit Cosmin Savu, completând că autoturismul donat nu era vreun bolid de lux, însă era complet utilat și echipat cu tot ce aveau nevoie cei la care a ajuns.

”Nu a fost o super mașină, dar am pus suflet și am încercat să ajutăm cât mai mult. Noi am rămas în legătură cu comunitățile de acolo. Eram deja dinainte, pentru că încercam să aflăm care sunt nevoile lor și să știm ce ducem.

Am dus de la cărți pentru copii, în engleză, franceză, până la mașina care efectiv ne-a dus în Africa. Am donat-o la departamentul de situații de urgență din Sierra Leone”.

”Sunt zone sărace”

Dat fiind faptul că nu este pentru prima dată când traversează continentul african, Cosmin Savu și-a făcut o sumedenie de prieteni, pe care însă nu a apucat să-i revadă în ultima sa vizită.

”În traseul ăsta nu m-am întâlnit cu prieteni vechi. Am vorbit de vreo două ori în Senegal cu niște prieteni, aș fi vrut să mă văd, dar din păcate traseul a fost diferit, nu am ajuns în Dakar, am ocolit.

Dar mi-am făcut prieteni noi”, ne-a mai povestit reporterul special, completând că și-a făcut însă prieteni noi, mai ales în rândul copiilor.

”Sunt zone sărace. Sunt câteva țări care sunt cu mari probleme, cu războaie civile, boli. E o zonă complicată. Copiii sunt drăguți peste tot și sunt scumpi, sunt niște comori.

Te încarcă pozitiv de fiecare dată. Am stat efectiv între ei. Iubesc copii și sunt foarte atașat așa de micuții ăștia, iar ei sunt jucăuși, te desprinzi greu de ei”.

Chiar și în zonele cele mai sărace, Cosmin Savu a întâlnit niște oameni minunați și extrem de ospitalieri, care au împărțit din puținul lor cu ei.

”Îți vine să mănânci, tocmai pentru că trebuie să apreciezi că ei din puținul lor îți dau și ospitalitatea lor trebuie să o împărtășești, să vadă că te bucuri cu ei.

Vă spun ceva. Anul acesta am fost într-o călătorie în Europa și vreau să spun că am avut o toxiinfecție îngrozitoare. În Africa nu. Deci cât am umblat în Africa nu am pățit.

Dacă ții niște reguli, ai grijă puțin la ceea ce mănânci nu pățești nimic. Pentru ei mâncarea este un mod de a te apropia”, a completat jurnalistul.

Citește și Cosmin Savu și-a luat fiica adolescentă și au plecat împreună într-o aventură prin Europa. „Avem amândoi călătoria în sânge, deja avem o tradiție a excursiilor împreună” EXCLUSIV!

”Să ne bucurăm de călătoriile din viață”

Din păcate o nouă expediție în Africa mai are de așteptat căci până la sfârșitul anului nu se întrevede nici măcar un weekend liber pentru Cosmin Savu, ci doar multă muncă pentru realizarea reportajelor din cadrul emisiunii ”România, te iubesc!”.

”Acum urmează să-mi revin. Am început să pregătim sezonul nou la „România, te iubesc!” și până la sfârșitul anului nu o să mai am libere. Nici weekend-uri.

Suntem dedicați și implicați 100%. Dar vedem la anul. Fiica mea deja insistă să o duc în Africa. Eu vreau America de Sud, ea mai vrea și Japonia. Acum să vedem.

Depinde foarte mult de timp pentru că timpul este cea mai mare problemă. Și de bani, bineînțeles, dar pentru ce muncim? Până la urmă să ne bucurăm de călătoriile din viață”, a mai povestit Cosmin Savu pentru EGO.ro.

Video: Mihai Robu

Citește și Singurul teritoriu din lume pe care nicio țară nu-l vrea. Motivul te va surprinde!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *