Cozonac făcut la tavă, ca în Maramureș. Rețeta delicioasă și simplă a gospodinelor

Cozonac la tavă

Într-un colț pitoresc al României, în Maramureș, tradițiile încă se păstrează vii, iar mirosul de cozonac aburind răzbate din cuptoarele gospodinelor, ca în vremurile de odinioară. Acolo, redescoperim o rețetă veche, de suflet: cozonacul cu nucă, cunoscut în zonă și sub numele de „coarda”. Preparat cu migală și răbdare, după metode transmise din mamă în fiică, acest cozonac are un gust special, datorită ingredientelor alese cu grijă și a modului de preparare care respectă întocmai datina locului.

Ingrediente simple, gust bogat

Pentru a prepara patru cozonaci de aproximativ 700 de grame fiecare, sunt necesare următoarele:

  • un kilogram de făină
  • 500 de mililitri de lapte
  • coajă rasă de portocală și lămâie
  • șase gălbenușuri bătute cu un praf de sare
  • 100 de grame de unt topit
  • 50 de grame de drojdie
  • esență de vanilie și 150 de grame de zahăr
  • împărțit între zahăr pudră și tos.

Umplutura este la fel de generoasă:

  • 700-800 de grame de nucă măcinată
  • albușurile rămase
  • zahăr
  • cacao
  • esență de rom și vanilie
  • un borcan de 800 de grame de magiun de prune (opțional)

Făina opărită

Metoda de preparare începe cu opărirea a jumătate din cantitatea de făină. Peste aceasta se toarnă 400 de mililitri de lapte fierbinte, se acoperă cu un șervet și se lasă la odihnit. Între timp, se pregătește maiaua – sau plămădeala – din laptele rămas (100 ml), drojdie, zahăr tos și o lingură de făină. După ce aceasta a crescut frumos, se adaugă peste făina opărită, împreună cu celelalte ingrediente: zahăr pudră, esențe, coji de citrice, unt și gălbenușuri.

Urmează frământarea, întâi într-un vas, apoi pe blat. Pentru ca aluatul să nu se lipească, blatul se unge cu ulei, iar aluatul se „trântește” de masă și se frământă bine. După ce e gata, se lasă la dospit într-un loc cald, timp de 2-3 ore, până când își dublează volumul.

Umplutura

În timp ce aluatul crește, se pregătește umplutura. Nuca măcinată se amestecă cu albușurile, zahăr, cacao, esență de rom și vanilie, până când compoziția devine legată și aromată. Pentru un gust echilibrat, este bine să fie gustată înainte de a fi folosită.

Aluatul crescut se împarte în patru părți egale. Două dintre ele se întind și se ung cu magiun de prune, apoi se adaugă nuca cu zahăr. Celelalte două se umplu doar cu compoziția de nucă și cacao. Fiecare foaie se rulează strâns, se sigilează bine la capete și se lasă la dospit pentru încă 30-40 de minute.

Coacerea, momentul final al unui ritual culinar

Cozonacii se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 150-160 de grade cu ventilator sau 160-170 de grade fără. Timpul de coacere este de 40-45 de minute. Când sunt gata, se fac proba cu scobitoarea, apoi se lasă să se răcească încet, într-un loc cald, feriți de curenți de aer.

Cozonacul rămâne moale timp de mai multe zile, dacă este păstrat învelit în folie și depozitat într-un loc răcoros. Se poate umple și cu alte ingrediente, precum mac, brânză, mere sau dovleac, în funcție de sezon și gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…