Cu 4 ouă și 6 linguri de ulei faci cel mai bun chec pe care l-ai mâncat vreodată! Așa îl prepară bucătăresele adevărate

Rețeta de chec marmorat opărit. Simplu și delicios!

Scris de: Oana Matei

04 Nov. 2023

Cu 4 ouă și 6 linguri de ulei faci cel mai bun chec pe care l-ai mâncat vreodată! Așa îl prepară bucătăresele adevărate

Un chec simplu, cu pregătire rapidă și ușurință în preparare, reprezintă deseori cea mai potrivită opțiune pentru a savura o delicatesă dulce și gustoasă. Deși pare simplu pentru oricine se încumetă să gătească, obținerea unui chec pufos și suculent, fără a fi uscat, poate reprezenta o adevărată provocare. Checul este printre cele mai accesibile deserturi de casă, neimplicând neapărat o listă lungă de ingrediente sau cheltuieli exagerate. Iată una dintre cele mai simple și gustoase rețete de chec. Citiți în continuare care sunt ingredientele și pașii de preparare.

Cât de simplu este să faci chec

Ingredientele sunt cele de bază, adică ouă, zahăr, faină, arome, dar modalitatea de preparare este una deosebită. În primul rând, nu conține praf de copt, așa checul este mult mai gustos. Ca să crească bine, fără praf de copt, trebuie doar să aveți grijă când separați albușurile de gălbenușuri, să nu cumva să ajungă gălbenuș în bolul cu albuș, deoarece nu o să se mai bată bine. Albușurile le bateți spumă tare, apoi se toarnă peste ele un sirop de zahăr, care le face mult mai pufoase, mai ferme. Atunci când compoziția este gata de pus în tavă rezultă un chec pufos, iar aluatul nu se lasă și crește foarte frumos.

Chec marmorat opărit

  • 4 ouă mari
  • 150 de grame zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 150 de grame făină
  • 6 linguri de apă
  • 6 linguri de ulei
  • 2 lingurițe de cacao
  • extract de vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocală, esență rom (la alegere)
  • nucă, rahat, fructe uscate (opțional)

Vezi și De ce crapă checul în cuptor. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Preparare:

Pentru început, puneți zahărul cu apa la fiert și lăsați până se formează un sirop grosuț. Siropul se lasă pe foc timp de 5-6 minute din momentul fierberii. Atenție să nu-l caramelizați.

Când spuma de albușuri este tare, adăugați siropul fierbinte mixând mereu până se încorporează. Dacă folosiți mixerul, să aveți grijă, să nu vă stropiți cu siropul fierbinte.

Într-un bol bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Amestecați gălbenușurile cu uleiul până se omogenizează. Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius. Peste spuma de albușuri, adăugați gălbenușurile amestecate cu ulei și mixați ușor la viteză mică până se încorporează. Adăugați făina, lingură cu lingură, amestecând ușor cu o spatulă, astfel încât compoziția să-și păstreze volumul. Adăugați și aromele.

Turnați compoziția în tavă și lăsați o treime în care adăugați cacao. Turnați peste aluatul din tavă și amestecați compoziția de cacao cu ajutorul unui băț de frigăruie sau cu o furculiță. Peste aluat puteți adăuga nuci prăjite, fructe uscate etc. Coaceți checul aproximativ 40 de minute. După ce ați scos tava din cuptor, pudrați checul cu zahăr, daca doriți. Delicios!

Vezi și Chec din albușuri după o rețetă veche. Ce să adaugi în aluat pentru o savoare aparte

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *