Cu ce să stropești vița de vie, de fapt. Tratamentul minune pentru struguri mari și zemoși

Cu ce să stropești vița de vie, de fapt. Tratamentul minune pentru struguri mari și zemoși

Vița de vie are nevoie de o îngrijire specială dacă îți dorești ca recolta să fie cu struguri mari și zemoși. Specialiștii în domeniu explică ce ar trebui să faci și cu ce să o stropești pentru a te asigura că va fi foarte productivă.

Tratament pentru vița de vie. Cum să folosești piatra vânătă

Cel mai eficient tratament pentru vița de vie este cel cu piatră vânătă. Potrivit specialiștilor în domeniu stropirea cu piatră vânătă – sulfat de cupru sau zeama bordeleză, se face numai în anumite perioade, conform unui calendar de tratamente.

Tratamentul cu piatră vânătă se face la vița de vie pentru a spori atât producția, cât și calitatea strugurilor. Stropirile se administrează în vie cu piatră vânătă diluată în apă, ori sub formă de zeamă bordeleză (cu var stins), în funcție de modul și momentul în care se aplică. Sulfatul de cupru la vița de vie previne bolile fungice și bacteriene. De asemenea, poate fi și un îngrășământ util.

Cum se manifestă carența de cupru la vița de vie? Atenție la aceste detalii: cloroze, frunze îngălbenite, dimensiuni scăzute și creștere slabă, înflorire întârziată, sterilitatea plantelor, fructe mici, moartea plantelor tinere. Așadar, pentru a evita aceste efecte e bine să administrezi piatră vânătă foliar sau la sol, ca îngrășământ, scrie agrointel.ro.

Când se face tratamentul cu piatră vânătă la vița de vie

Piatra vânătă sub formă de zeamă bordeleză se poate aplica atât în perioada de vegetație, cât și în cea de repaus vegetativ. Este important să acorzi atenție preparării soluției pentru a nu arde lăstarii tineri, frunzele și florile.

Primul tratament cu piatră vânătă la vița de vie se face toamna și iarna. După căderea tuturor frunzelor, în perioada de repaus vegetativ, sulfatul de cupru poate fi aplicat direct în diluție cu apă, fără a mai adăuga var în soluție.

Al doilea tratament se face în perioada de vegetație, când se stropește vița de vie cu bordeleză. Acest tratament se aplică numai după ce creșterile lăstarilor se atenuează. Acest lucru se întâmplă la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie.

Este important de știut faptul că vița de vie se stropește cu zeamă bordeleză sau piatră vânătă într-o zi fără vânt și fără precipitații. Se recomandă să se facă dimineața devreme sau după amiaza, niciodată în timpul zilei când este foarte cald.

Cum să prepară zeama bordeleză

Iată cum se prepară soluția de 1% zeamă bordeleză pentru stropirea viței de vie. Ai nevoie de:

100 de grame de piatră vânătă (sulfat de cupru);
40 de grame de var nestins/120 de grame de var stins;
vase de lemn sau de plastic;
15 litri de apă;
1 cântar

Amestecă cele 100 de grame de piatră vânătă în 10 litri de apă călduță. Într-un vas separat adaugă 40 de grame de var nestins sau 120 de grame de var stins în cinci litri de apă. Pentru o mai bună aderență a tratamentului poți pune și 20 de grame de aracet la fiecare 10 litri de apă. La final amestecă cele două soluții și aplică totul la vița de vie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *