Cu ce să ungi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni. Amestecul pe care trebuie să îl prepari

Cât timp trebuie să stea la dospit aluatul pentru cozonaci
Cu ce să ungi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni. Amestecul pe care trebuie să îl prepari

Niciodată de pe masa de sărbători nu lipsește cozonacul. E un desert delicios, dar a cărui rețetă implică destul de multă muncă. Dacă îți dorești să-i faci tu în casă, să te bucuri de aroma lor în bucătărie, îți spunem mai jos câteva trucuri. Spre exemplu, află cu ce să unghi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni.

Cu ce să ungi cozonacii ca să iasă lucioși și rumeni. Vor fi și foarte gustoși

Cozonacul este, de fapt, o prăjitură tradițională românească dar și bulgărească (n.r. kozunak). Este pregătită de obicei de Paște și de Crăciun. În Italia este Panettone, o prăjitură asemănătoare cu cozonacul. Prepararea acestuia este inclusă în tradiția creștină ca obicei din Săptămâna Mare, Joia Mare sau în zilele de dinaintea Crăciunului.

Înainte de a-i lăsa la cuptor pentru a se găti, specialiștii în domeniu recomandă să fie unși cu ou bătut cu puțin lapte. Astfel vor fi lucioși și rumeni.

Alte sfaturi și trucuri utile pentru prepararea cozonacilor

Temperatura ingredientelor. Toate ingredientele dare se folosesc pentru aluatul de cozonac trebuie să fie calde, la temperatura camerei. Nu se folosesc niciodată ingrediente proaspăt scoase din frigider.

Frământarea aluatului. Aluatul pentru cozonac trebuie frământat de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute. Prima frământare trebuie să dureze între 40 și 50 de minute, iar următoarele două între 5 și 10 minute. Aluatul trebuie să se desprindă de mână, să nu mai fie lipicios.

Aluatul trebuie lăsat suficient la dospit. Aluatul pentru cozonac trebuie lăsat la dospit la temperatura camerei, (peste 22-23 de grade) suficient timp astfel încât să-și mărească volumul. Acest proces poate dura între 2-3 ore și 10-12 ore, în funcție de cât de energic este frământat și de temperatura camerei.

Umplutura prea multă va face ca aluatul cozonacului să fie necopt și neplăcut la gust. Multe gospodine sunt tentate să folosească multă umplutură (nucă, rahat, stafide, fructe confiate, migdale, alune, ciocolată). Acest lucru va duce însă la transformarea dintr-un cozonac pufos la un chec necopt și deloc plăcut la gust.

Se recomandă să eviți să deschizi ușa cuptorului atunci când coci cozonacii deoarece temperatura din interior va scădea, iar acest lucru va afecta textura aluatului.

În cuptor se mai poate pune o tavă cu apă sub formele de cozonac pentru ca acesta să se rumenească mai frumos.

După ce se rumenesc deasupra pot fi acoperiți cu o foaie de copt pentru a nu se arde până când se coc și în interior.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9.1 212 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Ce nume inedit au ales Culiță Sterp și Daniela pentru fiica lor, are o semnificația...
Dana Budeanu, distrusă de durere. Confesiunea tulburătoare a vedetei: „Îmi este rușine să spun”
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Ce face Daciana Sârbu, la două luni de la anunțul divorțului de Victor Ponta. I-a...
Acasă la Anca Țurcașiu. Cum arată cochetul apartament din Panduri al artistei / FOTO
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Cum a arătat tortul pregătit de Gabriela Cristea pentru aniversarea fiicei sale, Iris? „Este spectaculos!"
Horoscop 25 Martie 2025. Peștii nu ar trebui să mai creadă tot ce li se...
Marea răsplată astrală! Cine dintre zodiile de foc este pe cale să-și transforme viața radical?
LUX total pentru Andra și Cătălin Măruță. Cum arată vila de 1 milion de euro...
S-a aflat! Cine ar fi CÂȘTIGĂTORUL Survivor România 2025. A obținut marele trofeu și premiul...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Dieta fulger de primăvară: Ingredientul care te ajută să slăbești în doar 5 zile
De ce pisicile nu pot fi dresate la fel ca și câinii? Diferențele majore la...
David Pușcaș, violent cu Luminița Anghel! Artista face dezvăluiri șocante: „Mi-a pus viața mea și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *