Atunci când ne gândim la vinete, prima rețetă care ne vine în minte este aceea de salată de vinete coapte, delicioasă și aromată. Există însă și alte moduri savuroase de a găti aceste legume, pe care trebuie neapărat să le încerci. Cu ce să ungi vinetele înainte de a le băga la cuptor? Uită de ulei, acesta este ingredientul care le face irezistibile.
Una dintre cele mai simple rețete cu vinete și, în același timp, și una dintre cele mai savuroase este cea de vinere la cuptor, cu roșii și mozzarella. Se face rapid și poate fi un prânz sau o cină delicioasă pentru întreaga familie. Vinetele se spală și se taie felii de un centimetru grosime, pe lung. Se presară sare pe vinete și se lasă așa 10 minute. Se șterg cu șervețele de bucătărie, pentru a elimina excesul de apă de pe suprafața lor.
Se feliază roșiile și mozzarella. Aceasta din urmă poate fi dată și pe răzătoare. Se pun feliile de vinete pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se pun rondele de roșii peste feliile de vinete, apoi mozzarella. Poți adăuga și frunze de busuioc sau oregano, pentru un plus de aromă. Se dau la cuptor, pentru 20-30 de minute sau până când mozzarella se topește și se gratinează frumos.
Indiferent că le pregătești cu roșii și mozzarella sau simple, pentru a nu ieși uscate, multe gospodine ung feliile de vinete cu ulei înainte de a le pune la cuptor. Acestea absorb foarte mult ulei atunci când sunt gătite. Pentru a nu se îmbiba de ulei, unge vinetele cu albuș de ou, în loc de ulei. În acest fel, vor căpăta o crustă crocantă și delicioasă.
Poți folosi doar albușul sau oul întreg. Dacă vrei să prepari vinete pane la cuptor, taie vânăta rondele subțiri și adaugă sare peste ele, apoi șterge-le cu prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de apă din ele. Trece rondelele de vinete prin făină, apoi prin ou și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pentru a obține o crustă crocantă, pune și o lingură de parmezan ras în oul bătut. Pune tava la cuptor și întoarce feliile de vinete după 10 minute, pentru a se rumeni pe ambele părți.