Cu ce se curăță, de fapt, arsura de pe tigăi. Gospodinele iscusite apelează cu încredere la acest truc simplu

Trucuri utile din casă

Scris de: Oana Matei

04 Nov. 2023

Cu ce se curăță, de fapt, arsura de pe tigăi. Gospodinele iscusite apelează cu încredere la acest truc simplu

Cu toții ne-am confruntat cu situația neplăcută a unei tigăi arse pe exterior. Este frustrant să observăm acele pete negre și depozite carbonizate care nu par să se lase ușor îndepărtate. De multe ori s-ar putea să fim tentați să aruncăm cele mai afectate tigăi, dar cu produse de casă puteți curăța exteriorul unei tigăi arse fără prea mult efort.

Cum să curățați o tigaie arsă

Pentru a curăța o tigaie arsă simplu și ușor, puteți folosi diferite remedii casnice. Unele dintre produsele care pot fi folosite sunt oțetul alb, bicarbonatul de sodiu, sarea grunjoasă, cartofii, folia de aluminiu sau lămâia. Mai jos sunt pașii și trucurile pe care le puteți urma pentru a vă curăța tigăile.

Cartofi și sare grunjoasă

Pentru a elimina grăsimea încrustată și chiar arsă de pe tigăi, puteți folosi două ingrediente comune, cum ar fi cartofii și sare grunjoasă:

  • Tăiați cartoful în jumătate, spălați-l bine și presărați sare pe suprafața exterioară a tigăii.
  • Frecați tigaia cu mișcări circulare
  • Când vedeți că murdăria a dispărut, clătiți cu multă apă și uscați bine suprafața.

Oțet alb și bicarbonat de sodiu

Amestecul format din oțet alb și bicarbonat de sodiu are multiple întrebuințări atunci când vine vorba de curațenia locuinței. Pentru cazul specific al tigăilor arse, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt foarte potrivite deoarece curăță resturile aderente, lăsând suprafața curată și strălucitoare. Cu toate acestea, remediul este mai potrivit pentru curățarea interiorului tigăilor.

  • Trebuie să curățați tigaia cu o jumătate de cană de oțet alb (125 mililitri), o cană de apă (250 mililitri) și două linguri de bicarbonat de sodiu (30 de grame).
  • Mai întâi, turnați oțet alb peste tigaie.
  • Adăugați apă și lasă să fiarbă.
  • Apoi scoateți tigaia de pe foc adăugând bicarbonatul de sodiu. Acest lucru îl va face să înceapă să reacționeze, cu un efect efervescent și va ajuta la îndepărtarea cu ușurință a murdăriei.
  • După aceea, puteți freca suprafața cu o cârpă uscată.

Sare grunjoasă și folie de aluminiu pentru tigăi arse sau foarte murdare

Aveți nevoie de o lingură de sare grunjoasă (aproximativ 10 grame) și de folie de aluminiu. Tigaia se va curăța ușor dacă urmați acești pași: Presară sare peste suprafața tigăii. Apoi, cu folia de aluminiu, faceți o minge și frecați cu ea părțile arse. Continuați până când bila de folie de aluminiu se înnegrește. La final, clătiți cu apă călduță.

Vezi și Nu mai arunca sticlele goale. Ce poți să faci cu ele, de fapt. 3 idei incredibile care te vor fascina

Bicarbonat de sodiu și lămâie

Revenim la bicarbonat de sodiu pentru a elimina reziduurile arse în combinație cu un alt mare aliat de curățare: lămâia. Pentru a curăța ușor tigaia arsă cu aceste elemente, vom folosi 20 de grame de bicarbonat de sodiu (două linguri) și o jumătate de lămâie.

  • Presărați bicarbonat de sodiu peste partea arsă a tigăii.
  • Frecați suprafața afectată cu o jumătate de lămâie.
  • Frecați câteva minute până când tigaia îți recapătă aspectul strălucitor.

Este important să menționăm că aceste trucuri funcționează cel mai bine pentru tigăile cu suprafețe emailate sau neaderente. Pentru tigăile din fontă sau oțel inoxidabil, poate fi necesară utilizarea unor metode suplimentare de curățare.

Vezi și Cea mai simplă și eficientă metodă care curăță calcarul de pe oale. Ai nevoie de un singur ingredient din bucătărie

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.8 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *