Cu ce se leagă gemul prea zemos. Gospodinele de la țară folosesc acest truc de sute de ani ca să se îngroașe

Secretul care îți va salva gemurile
Cu ce se leagă gemul prea zemos. Gospodinele de la țară folosesc acest truc de sute de ani ca să se îngroașe

Cu siguranță ai pățit și tu ca gemul sau dulceața să nu ți se lege și să fie prea zemos. Probabil că nici nu ai știut ce să faco ca să îl repari, dar acum îți vin în ajutor experții în gastronomie. Dulcețurile și gemurile sunt preparate foarte apreciate, mai ales pentru că pot fi consumate ca atare sau folosite în diferite rețete de dulciuri.

Ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața sau gemul

Prepararea gemurilor și dulcețurilor poate fi o probă de foc pentru gospodine întrucât, uneori, siropul nu se leagă așa cum ar trebui și mucegăiește peste iarnă. Află în continuare cum să dregi situația atunci când nu ți se leagă dulceața.

Ideale pentru a fi servite cu pâine prăjită și unt, alături de un ceai fierbinte în zilele friguroase de iarnă, sau chiar ca ingredient secret în diverse rețete de părjituri, dulcețurile, indiferent de fructele alese, nu lipsesc din cămările gospodinelor. La fel și gemurile.

Prepararea acestor bunătăți le dau însă bătăi de cap gospodinelor, în special celor începătoare, mai ales că se întâmplă deseori ca siropul să nu se lege, iar dulceața sau gemul să mucegăiască peste iarnă. Alteori, dulceața este lăsată prea mult pe foc și devine asemenea cleiului, fiind aproape imposibil să o intinzi pe pâine sau peste blaturile de prăjituri.

Dacă vrei ca dulceața sau gemul să-ți iasă ca la carte, trebuie să ții cont de cantitatea de pectină din fructe. Pectina este o polizaharidă din fructe care oferă dulceţurilor şi gemurilor un aspect gelatinos la contactul cu zahărul. Acesta este, de fapt, secretul pentru o dulceață sau gem cu consistență perfectă. Este important de precizat că nu toate fructele conțin aceeași cantitate de pectină și, prin urmare, la cele cu un conținut scăzut va trebui să adaugi pectină din comerț. Procedând astfel, dulceața ta se va lega mai repede.

Fructele cu cel mai mare conținut de pectină sunt: merele, merișoarele, citricele, prunele și strugurii. La celălalt pol, fructele cu cel mai mic conținut de pectină sunt: piersicile, afinele, cireşele, caisele, perele, ananasul, zmeura şi căpşunile.

Cum faci ca dulceața sau gemul să se lege. Ingredientul care trebuie adăugat

Primul test pentru a vedea dacă consistența este potrivită este cel cu lingura. Trebuie doar să introduci o lingură în oala cu dulceață, iar mai apoi să o întorci pe laterală și să lași compoziția să curgă. Dacă se prelinge uşor pe lingură, poți să stingi focul. Dacă siropul este prea lichid și curge repede, mai lasă vasul pe foc.

Un alt sfat, dacă vrei ca dulceața să iasă perfect, este să alegi fructe întregi. Fructele ideale pentru dulcețuri și gemuri sunt cele întregi, ușor crude sau perfect coapte. Evită să le folosești pe cele prea moi sau zdrobite, întrucât există riscul ca acestea să fermenteze mai târziu în borcane.

De asemenea, dacă vrei ca siropul să se închege mai repede, adaugă puțin suc de lâmie. Câteva linguri vor fi suficiente. Atenție, însă! Nu adăuga zeama de lămâie la final, deoarece nu va mai fi la fel de eficientă. Dimpotrivă, siropul rezultat va avea o consistență mai lichidă.

Un ultim sfat pentru o dulceață bună este să ții fructele la macerat peste noapte. Deci în loc să adaugi apă în dulceață sau gem pentru a nu se arde, lasă fructele la macerat peste noapte cu zahăr. Așa își vor lăsa zeama proprie și gustul va fi mai desăvârșit, dar și timpul de fierbere mai scurt. În același timp, pentru ca lichidul să se evapore cât mai repede, dulceața trebuie fiartă într-un vas întins și nu într-unul cu pereți înalți.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
7.8 45 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Carmen Iohannis, GAFĂ de nedescris in public! Situaţia a devenit ruşinoasă, românii s-au revoltat. Foto
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 28 Aprilie 2024. Astazi, Varsatorii vor fi recompensati datorita muncii depuse, Racii ar trebui...
Cele mai de succes 5 zodii în luna Mai 2024
Un val de liniște și prosperitate se pregătește să învăluie șase zodii. O zi cu...
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *