Cu ce trebuie să stropești dovleceii, de fapt. Așa te vei putea bucura de o recoltă bogată

Cu ce trebuie să stropești dovleceii, de fapt. Așa te vei putea bucura de o recoltă bogată

Dovleceii se numără printre legumele preferate de foarte mulți români. Cu ajutorul lor, pot fi pregătite diverse feluri de mâncare dietetice și sănătoase. Aceste legume nu sunt însă dificil de îngrijit, așa cum ar putea crede unii grădinari fără experiență. Secretul pentru o recoltă bogată constă în „hrănirea” corectă a dovleceilor. Iată cu ce trebuie să îi stropești.

Cu ce trebuie să stropești dovleceii, de fapt

Mulți grădinari consideră că dovleceii pot crește practic singuri, iar plantele lor pot produce o recoltă abundentă. Însă cu toate acestea, nu este recomandat să ne culcăm pe ureche și să credem că, fără să facem nimic, vom avea o recoltă bogată de dovlecei.

Este important să folosim anumite tratamente și în cazul acestor legume. Așadar, prima „hrănire” este necesar să o facem la 10 zile de la germinare. Lăstarii tineri pot fi hrăniţi cu suplimente minerale sau organice care conţin azot.

A doua „hrănire” se face atunci când cultura a început să înflorească. În acest caz, se vor folosi suplimente pe bază de potasiu. Pot fi folosite amestecuri gata preparate sau diverse rețete populare, precum soluția de cenușă. Aceasta se va obține dizolvând un pahar din acest ingredient în cinci litri de apă.

Soluția de cenușă poate fi folosită și pentru stopirea rădăcinilor plantei. Pentru a face acest lucru, cantitatea necesară este de un pahar la o suprafață de 1 mp.

Atunci când dovleceii se află în perioada de fructificare, nu este necesar să aplici îngrășăminte. În cazul în care dorești, totuși, să le „hrănești”, poți folosi uree sau superfosfat.

Citește și: Cu ce se stropește ceapa, de fapt. Trucul special pentru a te bucura de o recoltă uriașă

Beneficiile consumului de dovlecei

Dovleceii sunt bogați în vitamine, minerale și alți compuși chimici, care oferă beneficii organismului. Spre exemplu o cantitate de 220 de grame de dovlecei gătiți (aproximativ o cană) conține:

  • Calorii: 17
  • Proteine: 1 gram
  • Grasime: mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 3 grame
  • Zahar: 1 gram
  • Fibra: 1 gram
  • Vitamina A: 40% din aportul zilnic de necesar
  • Mangan: 16%
  • Vitamina C: 14%
  • Potasiu: 13%
  • Magneziu: 10%
  • Vitamina K: 9%

Totodată, această plantă conține cantități mici de fier, calciu, zinc și alte câteva vitamina B. Dovleceii cruzi oferă un profil nutrițional similar cu dovleceii fierti, dar cu mai puțină vitamina A și mai multă vitamina C , un nutrient care tinde să fie redus prin gătit.

Consumul de dovlecei poate ajuta persoanele cu probleme de vedere, ale pielii și inimii, aceste plante fiind bogate în carotenoide. Cercetările arată că în coaja de dovlecel se găsește cea mai mare cantitate de antioxidanți.

De asemenea, dovlecelul poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *