Culori care îți îmbătrânesc locuința și o fac să pară „ieftină”. Trucul designerilor de interior pentru o casă primitoare

Stai departe de aceste culori, dacă vrei să-ți decorezi locuința

Scris de: Dana Cazacu

13 Aug. 2023

Culori care îți îmbătrânesc locuința și o fac să pară „ieftină”. Trucul designerilor de interior pentru o casă primitoare

Decorarea locuinței nu este o sarcină ușoară, găsirea mobilierului, a elementelor decorative și a tonurilor potrivite sunt câteva dintre provocările cu care te poți confrunta. Cu toate acestea, experții în decorațiuni au dezvăluit care sunt culorile care îți îmbătrânesc casa și pe care ar trebui să le eviți cu orice preț. Iată așadar care sunt culorile care îți îmbătrânesc locuința și o fac să pară „ieftină”, precum și care este trucul designerilor de interior pentru o casă primitoare.

Culori care îți îmbătrânesc locuința și o fac să pară „ieftină”. Trucul designerilor de interior pentru o casă primitoare

Designerii de interior utilizează diferite trucuri pentru a crea o atmosferă primitoare și elegantă într-o locuință. Una dintre aceste strategii implică alegerea atentă a culorilor care îți îmbătrânesc locuința și o fac să pară „ieftină”. Iată câteva culori pe care designerii le evită adesea pentru a menține o casă primitoare și elegantă:

 • Culori stridente și neon: Culori neon sau stridente pot crea o atmosferă agresivă și agitată în interiorul casei. Evită nuanțele prea intense și fără echilibru, cum ar fi galben neon sau roz șocant.
 • Culori prea închise: Utilizarea excesivă a culorilor întunecate sau închise poate face locuința să pară întunecoasă și mică. Evită suprafețele dominante în culori precum negru, maro închis sau violet închis.
 • Culori stridente în combinații nepotrivite: Unele combinații de culori stridente pot avea un efect copleșitor și pot duce la o senzație de dezordine vizuală. Este important să alegi combinații de culori care se completează și se echilibrează în mod plăcut.
Culori care îți îmbătrânesc locuința și o fac să pară „ieftină”. Trucul designerilor de interior pentru o casă primitoare
Culori care îți îmbătrânesc casa
 • Alb strălucitor: Albul pur și strălucitor poate părea rece și steril. În loc de alb pur, puteți opta pentru nuanțe de crem sau alte culori neutre pentru a adăuga căldură.
 • Nuanțe neon de gri: Anumite nuanțe de gri, în special cele cu tentă de albastru sau verde, pot părea reci și puțin prietenoase. Încearcă să optezi pentru nuanțe mai calde și mai închise de gri pentru a crea o atmosferă mai primitoare.
 • Combinația excesivă de culori contrastante: Prea multe culori contrastante pot crea o senzație de haos și dezordine. Încearcă să limitezi combinațiile câteva culori principale și să le folosești cu măsură.

Evită culorile care îți îmbătrânesc locuința

 • Excesul de alb cu accente negre: Deși contrastul dintre alb și negru poate fi atrăgător, prea mult alb și negru pot crea un aspect prea dur și puțin prietenoasă. Încearcă să adaugi nuanțe intermediare și accente colorate pentru a echilibra spațiul.
 • Culori saturate în exces: Utilizarea prea multor culori saturate poate crea o senzație copleșitoare. Optează pentru nuanțe mai subtile și pastelate pentru a menține o atmosferă mai relaxantă.
 • Culori fără armonie cu mobilierul și decorul: Este important ca culorile alese să se potrivească cu mobilierul și decorul existent, pentru a crea o atmosferă coezivă și plăcută.

În general, alegerea culorilor pentru interiorul casei depinde de preferințele personale și de stilul dorit, evitând totodată culorile care îți îmbătrânesc locuința și care o fac să pară una ,,ieftină”. Cu toate acestea, echilibrul, armonia și o paletă de culori bine gândită pot contribui semnificativ la crearea unei locuințe primitoare și elegante.

Culori care îți îmbătrânesc casa

Potrivit experților, există trei culori care îți îmbătrânesc casa și nu vei putea ascunde acest sentiment, deoarece fiecare dintre ele răpește din spațiul pe care îl decorezi. Iată care sunt acestea:

 • Maro: această nuanță este legată de lipsa de luminozitate, deoarece nu este o culoare strălucitoare, veselă sau care să aducă lumină. În realitate, acest ton a fost folosit de artiștii medievali pentru a da un ton mai stins operelor lor.
 • Bej: atenție, în acest caz este vorba despre când îl folosim în exces, pentru că, ca un sfat de decorare, este recomandat să folosești tonuri neutre. Acest ton se află pe această listă pentru că dacă este folosit în exces face ca încăperea să pară demodată sau lipsită de personalitate, dar trebuie să îl combini cu tușe moderne.
 • Nuanțe de liliac și mov: această nuanță a devenit foarte populară în timpul pandemiei Covid-19 din 2020, deoarece se spunea că dă un ton luxos camerei, însă este foarte dificil de tratat, precum și faptul că face camera să se simtă exagerată.

Ce culori să folosești pentru decorarea casei

În locul acestor tonuri poți opta pentru galben în toate nuanțele sale, deoarece ajută la înveselirea întregii case. De asemenea, poți folosi clasicul alb, care va ajuta la întinerirea oricărui spațiu datorită luminii pe care ți-o va oferi și, mai presus de toate, este un ton atemporal care se potrivește cu toate stilurile. În cele din urmă, este recomandat să folosești nuanțe de verde pentru a da casei tale o notă de rafinament elegant.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
8.1 48 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *