Cum a ajuns Lia Bugnar să joace în serialul Clanul. „Mi-am dat o secvență pe care oricare actriță ar fi refuzat-o” VIDEO EXCLUSIV

”E tentant ușor să trișezi, dar nu am făcut asta”

Lia Bugnar se numără printre acei actori care au ales teatrul în defavoarea serialelor de televiziune sau lungmetraje, declarând în repetate rânduri că ”pe scândură” se simte cel mai bine. Până de curând, singura ei legătură cu serialele era prin prisma scenariului. Din sezonul 3 al serialului ”Clanul”, Lia Bugnar nu s-a ocupat doar de scenariu, ci a acceptat să apară și în fața publicului. Celebra scenaristă a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro cum a ajuns în postura de actriță în serial.

”Te iei în serios că nu ai ce să faci”

Fără voia ei, Lia Bugnar a ajuns în ipostaza de a fi propria marionetă, așa cum singură declară. Asta pentru că s-a văzut nevoită să accepte să apară pe micul ecran, lucru care nu este neapărat pe lista ei de priorități.

”S-a ajuns în situația în care nu avea cine. Jur. Adică noi ne-am dorit tare o anumită actriță, și eu și Anghel, și n-a fost să fie. Ea a plecat din țară și ne-am trezit că urmau filmările și până la urmă Anghel mi-a zis că de ce nu fac eu. Așa am aterizat. După care te iei în serios că nu ai ce să faci, dacă tot ai intrat în horă joci. Cam asta. Dar, în general, mai ales când este să scriu la film, nu vreau să-mi pun toate ouăle în același coș că este prea riscant”, ne-a povestit râzând scenarista.

Citește și: Lia Bugnar, despre colaborarea profesională cu Anghel Damian. „Te simți în siguranță când știi că e un om care are exact același gust cu tine și gândește la fel” VIDEO EXCLUSIV

„Toată lumea s-a șocat”

În momentul în care a apărut pe micul ecran, lumea se aștepta să o vadă jucând alături de Carmen Tănase, cu care este foarte bună prietenă, lucru care însă nu s-a prea întâmplat. Cu toate că are puterea în mână și ar putea schimba firul poveștii astfel încât personajele lor să interacționeze mai mult, Lia Bugnar mărturisește că nu este în ADN-ul ei să facă astfel de compromisuri.

”Chiar o să avem, se întâmplă. Așa s-a dus acțiunea, n-am manipulat eu nimic. Dar într-adevăr e ceva foarte straniu. Ai un statut de mic Dumnezeu și când tu ești într-un fel propria ta marionetă, că și pe tine te miști, e tentant uneori să trișezi, dar nu am făcut asta. Chiar o să vedeți, dacă o să urmăriți sezonul ăsta, ultimul, că la un moment dar mi-am dat o secvență pe care nu știu, oricare actriță ar fi refuzat-o, iar eu o să fac treaba aia. Toată lumea s-a șocat și m-a întrebat dacă sunt sigură. Le-am zis că da, că așa mi se pare că este cinstit și așa ar merge povestea, așa este cursul firesc al poveștii”, ne-a explicat scenarista.

Spuneam că ar fi putut să facă asta pentru că, indiferent de faptul că serialul ”Clanul” este după o adaptare a unui cunoscut serial turcesc, scenariul nu este identic, ba chiar s-a modificat încă de la primul sezon.

”N-am avut niciun fel de obligativitate. În afară de primele două episoade în care practic am spus bancul inițial de la turci, pentru că fusese cumpărat și am preluat, dar apoi nici eu, nici Anghel, nici nu am citit și nici nu am văzut filmul ăla. Real. Diferența că între noi și turci este că foarte multe personaje, care la ei aproape nu existau, la noi au ditamai partiturile. La ei, prin cultură, care e patriarhală, femeile nu prea au roluri. Ele sunt doar decorative, sunt acolo să fie frumoase, să se îndrăgostească cineva de ele. La noi sunt da-te dracului femeile. În serial. Și pot să zic că în mare parte meritul meu pentru că eu cred foarte tare în actrițele din acest film. Sunt bune, sunt extraordinare. E așa o prostie să lași doar niște bărbați să se împuște între ei, să se tot alerge. Cât să te uiți la treaba asta? Femeile realmente potențează povestea bărbaților”, a explicat actrița.

Lia Bugnar: ”Eu sunt îndrăgostită de limba română”

Dovadă că are libertata de a face orice dorește cu privire la replicile actorilor, este faptul că personajele negative au devenit printre preferatele publicului cu ajutorul textelor agramate și pline de umor.

”Au mai scris oamenii că de ce este limba atât de stâlcită, dar acum nu poți niciodată să oferi un produs care să mulțumească pe toată lumea. Eu zic că ”Clanul” este sursa cea mai benignă de distrugere a limbii române. Eu cred că sunt multe alte surse și în ”Clanul” este atât distorsionată limba încât nimeni nu vorbește așa. Cum inventez eu acolo nimeni nu vorbește, nici cel mai analfabet om. Deci este realmente o caricatură de limbaj pe care oamenii l-au acceptat și din momentul ăla noi ne-am jucat în felul ăsta”, a povestit Lia Bugnar despre faptul că a primit sesizări din partea telespectatorilor, însă nu în ideea de a le schimba cumva textele.

Pentru Lia Bugnar contează foarte mult replicile, indiferent că vorbește despre textele protagoniștilor sau ale unor personaje pasagere. Că sunt texte agramate, ori texte cu o profunzime aparte, pentru scenaristă textul înseamnă poezie.

”Și personajele care vorbesc bine, vorbesc o limbă frumoasă în ”Clanul”. Eu nu aș face niciodată asta. Eu sunt îndrăgostită de limba română și chiar aș invita spectatorii să vină și la teatru unde vorbim o limbă română frumoasă. Dar asta este pentru un plus de haz. Dacă vă uitați la distorsionarea aia și ”schingiurea” limbii române din ”Clanul”, de multe ori există și multă poezie acolo”.

Citește și: Secretul din spatele relației speciale dintre Carmen Tănase și Marius Manole. „Ne luăm unul de altul absolut tot timpul” VIDEO EXCLUSIV

Scenarista nu vrea să facă niciun fel de educație prin serialele la care scrie, ci își dorește să livreze un produs cât mai agreat de public. Dacă însă replicile inventate de ea fac deliciul publicul și unii telespectatori aleg să le însușească, nu doar că nu o deranjează, ba din contră, o bucură să afle că oamenii știu să facă diferența între un limbaj curent și un produs artistic.

”Decât toate expresiile alea cu ”asta înseamnă să fii mafiot” și ”perversă ca pe Târgu Ocna”, hai să luăm și din ”Clanul”. Cu ce ne încurcă? Nu ne deranjează cu nimic. Măcar știm că este un produs artistic, este o ficțiune. Grav este când luăm de la niște oamenii din viață, care sunt niște personaje total nefrecventabile și noi ajungem să-i cităm de parcă ar fi ceva de capul lor. Măcar astea sunt niște personaje ca Scufița Roșie”, a completat Lia Bugnar pentru EGO.ro.

Video: Mihai Robu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *