Cum au evoluat ținutele primelor doamne ale României de-a lungul timpului. Elena Ceușescu prefera bijuteriile scumpe, Carmen Iohannis, culorile aprinse și imprimeurile

Stilul vestimentar al primelor doamne ale României.
Cum au evoluat ținutele primelor doamne ale României de-a lungul timpului. Elena Ceușescu prefera bijuteriile scumpe, Carmen Iohannis, culorile aprinse și imprimeurile

Eleganța, rafinamentul, dar mai ales sobrietatea se numără printre caracteristicile esențiale care definesc dress code-ul ținutelor purtate de primele doamne. Orice apariție publică a unei prime doamne este asociată cu imaginea statului.

De aceea, codul vestimentar și chiar normele de comportament sunt stricte, reglementate de serviciul de protocol diplomatic. Astfel că aceste reguli trebuie respectate de soțiile președinților la fiecare eveniment oficial. Mai mult, există chiar reguli nespuse și tradiții care s-au dezvoltat de-a lungul timpului de la o primă doamnă la alta.

Elena Ceaușescu, prima doamnă din vremea regimului comunist a punctat o apariție conservatoare, dar elegantă. Deși nu obișnuia să epateze prin croieli deosebite, hainele ei se remarcau întotdeauna prin bun gust.

Cum au evoluat ținutele primelor doamne ale României de-a lungul timpului

Elena Ceaușescu era interesată de modă și purta întotdeauna haine de bună calitate. Aborda însă un stil vestimentar definit de croieli clasice și piese vestimentare care aveau aceeași formă. Purta de obicei culori terne, dar a mai fost văzută și în culori aprinse precum verde, roz sau galben. Avea chiar și un stilist din străinătate care se ocupa de imaginea ei, astfel încât nu lăsa nicio apariție la voia întâmplării.

Cum au evoluat ținutele primelor doamne ale României de-a lungul timpului

Era pasionată de hainele de blană și majoritatea hainelor pe care le-a purtat erau confecționate în România, la APACA. Acestea erau însă erau replici dupa brandurile celebre de la Paris, precum Chanel. Dintre ținutele favorite ale Elenei Ceaușescu amintim costumele din două piese cu sacou și fustă, dar și rochiile peste genunchi, care-i subliniau mereu talia printr-o curea. Avea, de asemenea, bijuterii care stârneau cu adevărat admirația.

Elena Ceaușescu adora bijuteriile valoroase și avea foarte multe de acest fel. Din casetele ei nu lipseau lănțișoarele sau cerceii cu diamante. Obișnuia să poarte aceste accesorii scumpe mai ales la întâlnirile oficiale din străinătate.

Cum au evoluat ținutele primelor doamne ale României de-a lungul timpului

Actuala prima doamnă a României este Carmen Iohannis, care spre deosebire de Elena Ceaușescu, adoră ținutele în culori aprinse. Este o prezență discretă, dar mereu elegantă. Rochiile la nivelul genunchiului par să caracteristice pentru stilul său vestimentar. Poartă deseori imprimeuri, culori aprinse, pasteluri, dar și rochii în culori neutre precum alb sau gri.

La evenimentele oficiale, Carmen Iohannis a purtat de multe ori și deux-piece-uri elegante realizate de designeri autohtoni. Printre designerii români care se ocupă deseori de ținutele primei doamne Iohannis se numără Andreea Tincu, Alexandru Ciucu sau Eli Lăsnean.

Carmen Iohannis reușește să respecte protocolul diplomatic în stil propriu, adăugându-i un plus de personalitate. Prima doamnă arată foarte bine și nu se ferește să poarte haine care îi pun în valoare silueta. Ținutele sale sunt moderne și pe lângă costume clasice, poartă cu aceeași naturalețe și rochii care-i evidențiză umerii, talia sau picioarele tonifiate.

Sursă foto: facebook.com

 

 

 

9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.