Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt

Rețeta care îți aduce aminte de copilărie

Scris de: Daoud Andra

11 Aug. 2023

Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt

Gemul și dulceața se numără printre preparatele pentru iarnă pe care le fac majoritatea gospodinelor. Aproape orice fruct poate fi conservat în acest fel, iar rețelele nu sunt deloc complicate. Iată cum faci un gem de prune ca la bunica, pas cu pas! Cât zahăr se pune și cât timp se fierbe.

Rețetă de gem de prune ca la bunica

Gemul de prune este unul dintre cele mai aromate și mai ușor de făcut. Se păstrează bine peste iarnă, dacă este preparat cum trebuie, și se potrivește într-o mulțime de combinații. Poate fi savurat ca atare, cu clătite, cu o felie de pâine cu unt sau pus în anumite prăjituri. Pentru a face un gem de prune ca la carte, trebuie să respecți proporțiile și timpii de gătire.

Citește și: Cornuri pufoase cu gem de prune și nuci. Ce trebuie să adaugi pentru un gust deosebit. Așa ies delicioase

La un kilogram de fructe se adaugă între 300 și 900 de grame de zahăr, în funcție de cât de dulci sau de acre sunt fructele. Dacă prunele sunt foarte dulci și coapte, vom adăuga cantitatea minimă de zahăr. Dacă prunele sunt tari și parțial necoapte, se adaugă 700-900 de grame de zahăr la un kilogram de fructe.

Prunele se spală, se curăță de sâmburi și se taie în jumătăți. Se cântăresc după ce au fost curățate și, în funcție de cantitatea de prune, se adaugă zahărul peste ele. La fiecare kilogram de fructe se pune zeama de la o jumătate de lămâie. Aceasta are rolul de a împiedica zahărul să se cristalizeze în borcane. Se lasă prunele cu zahărul și cu zeama de lămâie la frigider peste noapte, într-un vas acoperit cu un prosop.

Citește și: Gem de gutui – rețeta bunicii. Ce îl face cu adevărat delicios. Ingredientul care nu trebuie să lipsească

Cât trebuie fiartă dulceața de prune
Gem de prune

Cum se fierbe gemul de prune la cuptor

După ce au stat câteva ore bune la frigider, prunele cu zahărul și cu lămâia se pun la fiert. Gemul de prune se poate găti doar pe aragaz, dar se poate fierbe și în cuptor. În funcție de cât de mare este vasul și ce cantitate de gem preparăm, acesta are nevoie de o oră și un sfert sau o oră și jumătate de fierbere. În acest interval, gemul se va lega, va căpăta o culoare frumoasă și o consistență perfectă.

Citește și: Secretul celui mai bun gem de prune. Ingredientul special pe care îl folosesc adevăratele gospodine

Dacă alegi să îl fierbi și la cuptor, pune-l mai întâi pe aragaz, timp de 20-30 de minute. Lasă-l să fiarbă la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață și amestecând. După acest timp, pune vasul la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. Amestecă din când în când, pentru ca gemul să nu se afume, și verifică-i consistența.

Când este gata, poți adăuga miez de nucă tras la tigaie. Nuca se potrivește perfect în acest tip de gem, iar proporția corectă este de 100 de grame de nucă la un kilogram de prune. De asemenea, unele gospodine prepară gem din prune întregi, din care scot sâmburele și introduc un sâmbure de nucă. Gemul se pune în borcane sterilizate cât este încă fierbinte, apoi borcanele se lasă să se răcească treptat.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *