Cum faci vată pe băț acasă. Rețetă simplă și rapidă

Cea mai simplă și rapidă rețetă de vată pe băț pe care poți să o faci la tine acasă

Scris de: Dana Cazacu

22 Feb. 2022

Cum faci vată pe băț acasă. Rețetă simplă și rapidă

Aproape nimic nu ne aduce mai mult cu gândul la copilărie decât vata de zahăr. Există ceva care inspiră uimirea în legătură cu acest dulce care pare să sfideze fizica, făcută din zahăr și aer. În plus, are o aromă atât de distinctă, încât vata de zahăr și-a croit drum într-o serie întreagă de alte bunătăți și băuturi, de la înghețată la cocktailuri. Iată o rețetă simplă și rapidă care te învață cum faci vată pe băț acasă.

Rețetă simplă și rapidă de vată pe băț făcută acasă

Cândva foarte laborioasă și costisitoare, acest desert de zahăr a explodat în popularitate datorită revoluției industriale și a răspândirii zahărului la prețuri accesibile.

Vata de zahăr făcută acasă este la fel de delicioasă. În plus, este o modalitate excelentă pentru copii de a se bucura și de a-și murdări mâinile, cu o recompensă dulce în plus.

Cum să faci vată de zahăr acasă

Ceea ce americanii numesc vată de zahăr se numește „fairy floss” sau „candy floss” în multe alte părți ale lumii. Desertul iranian pashmak, de asemenea un desert din zahăr filat, este numit uneori vată de zahăr persană. Acesta se poate face și acasă, în două moduri: cu ajutorul mașinii de făcut vată de zahăr sau fără mașină.

Pentru a învăța cum să faci vată de zahăr fără o mașină, va trebui să faci zahărul în fire foarte subțiri. Dacă nu vrei să să cumperi o mașină de vată de zahăr, poți să faci vată de zahăr manual. Este destul de simplu dacă ai ustensilele potrivite. Această metodă durează puțin mai mult decât folosirea unei mașini.

Rețetă simplă și rapidă de vată pe băț făcută acasă
Rețetă de vată de zahăr făcută acasă

Rețetă de vată de zahăr

Proporțiile variază în funcție de rețeta de vată de zahăr. Iată care sunt ingredientele de care este nevoie pentru a prepara acest desert simplu, chiar acasă:

Ingredientele necesare pentru a face vată de zahăr fără mașină:

Ingredientele necesare pentru a face vată de zahăr fără mașină

Va trebui să ai următoarele ustensile la îndemână:

Modul de preparare al rețetei de vată de zahăr

Iată cum să faci vată de zahăr acasă folosind un pieptene. Cu această metodă vei obține un rezultat foarte asemănător, deși textura finală este oarecum diferită.

Se tapetează masa cu hârtie de copt. Este nevoie de o suprafață mare de lucru, pentru a fi cât mai confortabil lucrul. Se pun bucăți mari de hârtie una lângă alta. Se pregătește caramelul. Pentru savoare se aplică esență și colorant în momentul în care se ia caramelul de pe foc. Se amestecă pentru a se omogeniza foarte bine.

Cum faci vată pe băț acasă, fără mașină

Înainte de a începe lucrul este nevoie să se ia niște măsuri de precauție. Printre cele mai grave accidente din bucătărie sunt arsurile provocate de zahăr fierbinte. De aceea este necesar să se poarte niște mănuși, șorț, pantaloni lungi și o cămașă cu mâneci lungi.

Este nevoie de un pieptene special pentru a face vată de zahăr acasă. Pentru ca șuvițele de zahăr să fie cât ai subțiri este nevoie ca acesta să aibă dinții cât mai deși. Se înmoaie pieptenele în caramel, se scoate și se lasă să se scurgă puțin. Pe masa pe care este așezată hârtia de copt se fac mișcări rapide de măturat, înainte și înapoi. Se fac mai multe mișcări până când pieptenele rămâne fără caramel. Șuvițele se pot rula pe bețe de frigărui.

Cum faci vată pe băț acasă, cu o mașină

Iată ce trucuri trebuie să urmați pentru a prepara acasă vată de zahăr cu ajutorul unei mașini:

Se taie capetele bețelor pentru frigărui, fără a lăsa așchii. Aparatul trebuie pornit cu 2-3 minute înainte de a fi folosit, pentru a se încălzi. Astfel acesta se preîncălzește. Zahărul se înlocuiește cu caramel. Frigăruia se trage prin părțile interioare ale mașinii, ca și cum ai amesteca un preparat. În tot acest timp se rotește constant bețișorul între degete.

Procedura se repetă pentru a forma două straturi. Deoarece își poate pierde textura de bumbac, nu se adaugă mai multe straturi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
4 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *