Cum îți dai seama ce tip de piele ai: uscată sau grasă? Principalele caracteristici ale fiecărui tip de ten

Care sunt cele patru tipuri de ten

Scris de: Daoud Andra

14 Feb. 2024

Cum îți dai seama ce tip de piele ai: uscată sau grasă? Principalele caracteristici ale fiecărui tip de ten

Atunci când vine vorba despre îngrijirea tenului, dar și despre machiaj, este important să știi ce fel de tip de piele ai. În acest fel, poți alege produsele de îngrijire și de machiaj cele mai potrivite pentru nevoile pielii tale. Câte tipuri de ten există și cum îți dai seama ce tip de piele ai?

De ce este important să știi ce tip de piele ai

Femeile acordă o importanță deosebită îngrijirii pielii, pe parcursul vieții. Fiecare tip de piele are nevoie de anumite produse și ingrediente active, pentru a îmbunătăți constant aspectul ei și pentru a evita sau ține sub control anumite probleme care pot apărea.

Este important de menționat că nu avem pe tot parcursul vieții același tip de ten. În funcție de anumiți factori, cum ar fi dereglările hormonale, aspectul pielii poate suferi modificări și este nevoie de produse de îngrijire specifice, spun medicii dermatologi.

Citește și: Cum se folosesc corect serurile pentru față. Ce rol au acestea, de fapt, și în ce ordine se aplică produsele

Cum îți dai seama ce tip de piele ai

Specialiștii au identificat patru tipuri de ten: normal, uscat, mixt și gras. Fiecare dintre acestea se caracterizează prin anumite trăsături și are nevoie de o îngrijire specifică. Este important să știi ce tip de piele ai, pentru că dacă nu folosești produsele potrivite, există riscul să agravezi anumite probleme existente.

Tenul normal

Posesoarele de ten normal se pot declara cele mai norocoase. Pielea tolerează bine cam orice fel de produse, nu au probleme cu acneea, cu excesul de sebum sau cu porii dilatați. Acest tip de ten nu are nevoie de o îngrijire specifică, ci poți apela la cea mai simplă rutină. Este important ca pielea să fie mereu hidratată, pentru a nu sensibiliza tenul.

Citește și: Cu ce nu se combină niacinamida. Toate femeile ar trebui să o folosească, ce rol are de fapt

Tenul gras

Acest tip de piele se caracterizează printr-un exces de sebum, care face mereu tenul să strălucească. Atunci când pui mâna pe piele, se simte o substanță uleioasă, care dă acel aspect lucios. De obicei, tenul gras are porii dilatați, iar problemele cu care se confruntă adesea sunt acneea și punctele negre. Pentru un astfel de tip de piele, este nevoie de o îngrijire specifică. Produsele alese trebuie să țină sub control secreția de sebum, să curețe porii, dar fără să usuce tenul și să îl sensibilizeze.

Tenul uscat

Cel mai ușor recunoști acest tip de ten datorită reactivității lui. După spălare, ai mereu senzația aceea de piele care strânge și simți un disconfort permanent, până când aplici produse hidratante. Tenul uscat nu are de obicei probleme cu acneea sau cu porii blocați, însă poate deveni sensibil dacă nu folosești produsele potrivite. Roșeața și descuamarea pielii sunt cele mai frecvente probleme care pot apărea.

Citește și: Rutina cu acid salicilic și niacinamide. De ce este bine să le folosești împreună

Tenul mixt

Al patrulea și ultimul tip de piele este cea mixtă. Practic, este o combinație între tenul normal și cel gras sau între cel uscat și cel gras. În zona T (frunte, nas, bărbie) există un exces de sebum, iar în rest pielea este normală sau uscată. În funcție de nevoi și probleme, poate fi nevoie ca pe zona T să folosești produse destinate tenului gras, iar în rest să aplici produse pentru pielea normală.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *