Cum îți salvezi relația, când totul pare pierdut. 6 pași de parcurs înainte de a lua o decizie

Problemele în căsnicie duc la separarea cuplului într-un procent îngrijorător de mare. Specialiștii ne învață cum ne putem salva căsnicia în câțiva pași.
Cum îți salvezi relația, când totul pare pierdut. 6 pași de parcurs înainte de a lua o decizie

Problemele în căsnicie pot avea un efect grav asupra sănătății tale, nu doar psihice, ci și fizice. Certurile care persistă, probleme care par să nu mai aibă rezolvare aduc atât de multă neliniște în viața de cuplu, încât partenerii ajung să trăiască precum doi străini, deși sunt în aceeași casă. Pare greu de imaginat cum îți salvezi relația, când totul pare pierdut.

Când viața de cuplu se schimbă

Partenerii ajung să se bucure când trebuie să plece la muncă, sau oriunde altundeva, pentru a fi departe de casă. Ajung la un nivel de nefericire atât de mare, încât viața lor de cuplu pare fără speranță. Partenerii nu mai au aceleași valori, relațiile intime sunt inexistente sau provoacă suferință emoțională, certurile se iscă pe teme banale, parcă cu scopul de a ridica din nou paravanul între ei.

Specialiștii spun că acesta este momentul în care o persoană care trece prin așa ceva ar trebui să-și pună înterări: cum mă afectază această stare din căsnicia mea? Va dura pentru tot restul vieții mele? Voi putea suporta în continuare? S-ar putea să se întrebe  chiar dacă au făcut o greșeală uriașă atunci când s-au căsătorit.

Cum îți salvezi relația, când totul pare pierdut

Conform teoriei sistemelor familiale, dacă chiar și o singură persoană dintr-un sistem (un cuplu, o familie sau o gospodărie) își schimbă comportamentul, întregul sistem este forțat să se adapteze. Arasta este valabil și în sens negativ. Adică dacă o persoană din casă suferă sau își schimbă comportamentu în sens negativ, toată lumea din acea casă va fi afectată. Este, în esență, o boală de familie.

Ceea ce este, însă, bine de reținut este faptul că, într-o relație care nu mai merge, chiar dacă doar unul dintre parteneri dorește să salveze căsnicia, are șanse să reușească.

Iată șase pași importanți de urmat pentru a-ți salva căsnicia nefericită.

1. Descoperă de ce vrei să faci asta

Gândește-te ce motive ai să vrei să salvezi această căsnicie. Te-ai gândit cu adevărat la motive, sau doar presupui că singura ta opțiune este de a rămâne căsătorită cu el? Sunt sentimente de obligație, vinovăție sau rușine? Stabilește cu precizie care sunt motivele, pentru că acestea vor fi cele care te vor ajuta să mergi mai departe când îți va fi greu.

2. Încearcă să fii empatică față de soțul tău

Pune-te în pielea lui. Gândește-te ce îl determină să ia anumite decizii, să simtă unele lucruri, să facă lucruri care par greșite. Fii atentă la ce îl irită, ce îl stresează, ce îl sperie. Vezi ce îi luminează chipul și îi aduce bucurie.

3. Încearcă să arăți compasiune față de soțul tău

Chiar și atunci când nu poți fi de acord cu soțul tău, încă mai poți fi amabilă, sensibilă, grijule, recunoscătoare sau afectuoasă.

4. Învață ascultarea activă

Nu e suficient să-l lași să vorbească, în timp ce abia aștepți să-ți vină rândul să spui ce ai de zis. Acordă atenție tuturor informațiilor, evidente sau mai puțin evidente. Fii atentă la limbajul trupului soțului, dar și al tău. Ți-ar putea spune multe despre tine, dacă te vei urmări în timp ce vorbește soțul tău. Exprimă-ți înțelegerea și validarea. Nimic nu este mai puternic în comunicare decât a face pe altcineva să se simtă auzit cu adevărat.

5. Încearcă să privești totul cu detașare

Problemele de cuplu te pot face să te simți ca și cum ai aluneca pe un tobogan ce are punctul final în cel mai trist și singuratic loc. Problemele din cuplu îți vor alimenta emoțiile negative și asta te va face să rămâi concentrată doar asupra lor. Fă un efort și ieși din această zonă. Gândește-te puțin ca și cum ar fi problemele altcuiva. Analizează–ți partenerul dintr-o perspectivă nouă.

De câte ori vezi ceva ce nu-ți place la soțul tău, gândește-te la o calitate pe care o are. Amintește-ți cu ce te-a cucerit. Încearcă să-ți muți apoi gândurile la alte aspecte pozitive. Încet, încet, exact așa cum gândurile negative au pus stăpânire pe voi, prin această tehnică vă puteți întoarce la gânduri pozitive față de căsnicia voastră.

6. Pune căsnicia ta pe primul loc

Cuplurile uită adesea că o căsnicie este o muncă grea și încep să renunțe la lucrurile mărunte, pentru a-și ușura sarcina. Dar asta e o capcană, pentru că înainte să-și dea seama, aceste cupluri rămân fără toate acele lucruri care le fac viața mai frumoasă.

Terapia de cuplu poate fi de mare ajutor, dacă tu sau partenerul tău aveți nevoie să vă dezvoltați abilitățile de comunicare.

Dacă tot ceea ce faci este să oferi dragoste, chiar dacă te simți singurul care face efortul, îți poți redirecționa propria inimă și căsnicie. Și este imposibil să te simți fără speranță când ai atât de multă putere, scrie yourtango.com.

Deși pare greu de imaginat cum îți salvezi relația când totul pare pierdut, specialiștii au dovedit că nu este imposibil.

8.3 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.