Cum poți găti fără să folosești niciun strop de ulei. Trucuri de la bucătarii profesioniști

Specialiștii în nutriție recomandă reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi. Alături de zahăr și de excesul de sare, grăsimea este considerată unul dinte principalii inamici ai sănătății.
Cum poți găti fără să folosești niciun strop de ulei. Trucuri de la bucătarii profesioniști

Nu mai e niciun secret că alimentația occidentală este una dinte cele mai nesănătoase. Pentru că pune accent pe alimente ultra-procesate, prea sărate, prea dulci, prea grase și prea multe. O serie de boli au fost asociate cu acest tip de alimentație, printre care bolile cardiovasculare sau diabetul. Asta a făcut ca specialiștii în nutriție să intervină din ce în ce mai des și să transmită mesaje pentru reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi. Deci iată cum poți găti fără să folosești niciun strop de ulei.

Desigur, un mesaj pentru reducerea consumului de alimente, în țările occidentale, ar fi binevenit. Deoarece și supraalimentația este unul dintre factorii importanți car duc la creșterea în greutate și instalarea bolilor de nutriție. Asta, pe lângă alegerile alimentare greșite. Grăsimea a fost considerată, alături de zahăr și excesul de sare, unul dinte principalii inamici ai sănătății. Astfel, au început să apară alimente fără grăsime, pentru a contrabalansa, pe cât posibil, consumul. A apărut așa mai multe tipuri de produse lactate degresate, și nu numai.

Tot în acest demers de încercare a conștientizării populației asupra riscurilor consumului excesiv de grăsime, au apărut tigăile în care se poate găti fără ulei. De asemenea rețete noi de mâncare fără grăsimi, au început să devină tot mai cunoscute. Dar, dacă vorbim despre ulei, exist tipuri din acest produs pe care nutriționiștii nu le evită. Totuși, le consumă cu măsură.

Uleiul de măsline, bun, dar consumat cu măsură

Mulți experți în alimentație afirmă că uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase alimente care există astăzi în gastronomia noastră. Beneficiile sale sunt multiple. Este un bun antioxidant, dar are și efectul de a reduce colesterolul, care este cauza multor probleme cardiovasculare. Uleiul de măsline contribuie la o dietă sănătoasă, mai ales dacă este consumat crud.

Chiar și așa, trebuie recunoscut că uleiul adaugă calorii mâncării tale și creșe consumul de grăsimi. Astfel, eliminând uleiul din mâncare, poți reduce cantitatea de calorii și grăsimi din alimentația ta.

Motive să gătești fără ulei

Uleiul are aceleași calorii ca grăsimea de vită. În ceea ce privește grăsimile saturate, uleiul de cocos are 90%, în timp ce grăsimea de porc are 40%.

La câteva ore după consumul oricărui tip de ulei vegetal, arterele noastre se întăresc, iar capacitatea lor de a se dilata este redusă. Cu toate acestea, consumul de grăsimi este necesar pentru ca organismul nostru sa funcționeze corect. Dar aceste grăsimi pot fi obținute prin alt tip de hrană, în locul uleiurilor.

Cum poți găti fără niciun strop de ulei

Gătitul cu ulei nu este greșit. Metoda a fost folosită secole de-a rândul și nimeni nu a avut de suferit. Dar, în contextul alimentației greșite de azi acesta poate fi un aport excesiv de calorii, în unele rețete. Asta poate duce la supraponderalitate și obezitate, ceea ce aduce probleme de sănătate. Din acest motiv, mulți experți în nutriție recomandă schimbarea obiceiurilor alimentare și utilizarea uleiului de măsline doar atunci când este cu adevărat necesar.

Există multe ingrediente care pot înlocui uleiul și cu care poți găti sănătos, fără a renunța la aromă.

1. Zeamă de lămâie. Deși poate că nu pare, sucul de lămâie este un condiment perfect pentru gătitul peștelui. În plus, îți permite să gătești multe produse fără ca acestea să se lipească. Pe de altă parte, aroma puternică pe care sucul de lămâie o conferă peștelui face ca această tehnică să fie cea mai bună pentru reducerea caloriilor.

Pentru a găti cu suc de lămâie va trebui să folosești tigăi de înaltă calitate, care sunt antiaderente și sunt potrivite pentru tipul de aragaz pe care îl utilizezi , deoarece o tigaie de foc sau vitroceramică nu funcționează pe o plită cu inducție.

2. Amesteca apa cu diferite condimente. Acesta este o altă variantă deosebit de gustoasă pentru gătit fără ulei. folosește puțină apă, care acționează ca un antiaderent, împreună cu ierburile și condimentele care îți plac cel mai mult. Amestecul de cimbru și mentă, de exemplu, au o savoare deosebită. Dar asta este o chestiune de gust.

Gătește la cuptor, fără ulei

3. Gătește la cuptor fără ulei. Se pierde obiceiul fripturii, în favoarea prăjelilor care se prepară mai ușor și mai rapid. Pentru a reduce consumul de ulei trebuie să înveți să-l folosești cu înțelepciune. Mâncarea gătită la cuptor tinde să fie foarte gustoasă și suculentă chiar și fără ulei. Se poate găti, astfel, fără ulei, înlocuind acea grăsime cu un strop de vin sau bulion. Mesele tale vor fi foarte gustoase și vei fi eliminat câteva calorii.

4. Gătește la aburi. Efectul este de două ori mai bun. Pe de o parte, poți face mâncăruri delicioase fără a fi nevoie să folosești ulei. În plus, legumele sunt mai al dente, ceea ce le îmbunătățește textura și conținutul de vitamine. Atunci când sunt supragătite, pierd multe din vitamine. Și dacă ești unul dintre cei care nu se pot lipsi de o masă bine condimentată, încearcă diferite ierburi și condimente. Făcându-le în wok, cu puțin curry, vei vedea cât de bune sunt, aproape fără grăsime deloc.

Alte sfaturi despre cum poți găti fără să folosești niciun strop de ulei

Dacă îți plac fripturile la grătar, este posibil să le gătești fără ulei. Trebuie doar să folosești o tigaie antiaderentă sau ceramică pentru a preveni lipirea cărnii de tigaie. Același lucru este valabil și pentru cârnați, care pot fi gătiți într-o tigaie cu puțină apă și vin pentru.

Pentru a găti produse pane, se poate face fără ulei, prin coacerea lor. Aproape toate alimentele pregătite care sunt de obicei prăjite pot fi încălzite și la cuptor fără a fi nevoie să le scăldăm în ulei fierbinte.

Pentru omleta franțuzeasca si omletă, în general, le putem găti fără ulei. Folosește doar puțină apă pentru a preveni lipirea oului.

Gătitul fără grăsimi va scădea considerabil aportul de calorii în dieta ta. Deși este greu de crezut, se poate găti fără grăsime.

Pare că este chiar mai importat modul în care e pregătit mâncarea, decât alegra alimentară în sine. Așadar, dacă ești unul dintre cei care mănâncă multe legume, dar continuă să se îngrașe, s-ar putea să trebuiască să-ți schimbi modul de a găti alimentele.

Cum poți găti fără să folosești niciun strop de ulei: prin fierbere

Cel mai bun mod de a găti pentru alimente mai sănătoase este fierberea alimentelor sau gătirea la grătar cu cantitatea minimă de ulei. O altă variantă pe care ar trebui să o iei în considerare este să gătești mai mult la cuptor, cu puțină grăsime, pentru ca mâncarea să nu fie încărcată cu calorii. O idee foarte simplă de a găti legume fără grăsime este să sotezi un set de legume tocate cu ciuperci într-un wok, cu o picătură de apă cu lămâie. Rezultatul final va surprinde pe toată lumea deoarece legumele nu își vor pierde nimic din savoare și nu vor primi nici cel mai mic aport de calorii sau grăsimi, notează ganiveteriaroca.com.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a participat Jorge la Survivor All Stars, de fapt
8.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Dumnezeule! Ce a spus Prinţul William despre Kate, după vestea BOLII CUMPLITE. Au fost lacrimi:...
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de...
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum s-a împrietenit cu medicul Ana Aslan
Cum a scris 'canadianul' TJ Miles numele Alexandrei Duli, pe bilețelul de nominalizare la Survivor...
De necrezut! Ce relație au acum Anamaria Prodan și fina Andreea Tonciu: „Pentru mine e...
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama...
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum a devenit prieten cu Ana Aslan
Horoscop 20 Aprilie 2024. Astazi, Racul va fi pus in situatii dificile, Sagetatorul va face...
Horoscop Zilnic Sâmbătă 20 Aprilie 2024. Nativii din zodia Taur vor avea câteva discuții mai aprinse,...
Ești pregătit? Mâine, fiecare zodie primește cheia succesului
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl...
Nadia Comăneci, apariție de excepție la premiera documentarului despre Ilie Năstase. Cine este celebrul sportiv...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *