Cum poți obține, în România, permisul la 16 ani. Ce trebuie să faci, de fapt

Adolescenții care vor să obțină permis de la 16 ani trebuie aibă acordul părinților
Cum poți obține, în România, permisul la 16 ani. Ce trebuie să faci, de fapt

Cum poți obține, în România, permisul la 16 ani. În România, legislația permite minorilor de peste 16 ani să obțină permisul de conducere pentru anumite categorii de autovehicule. Procesul este asemănător cu cel al obținerii categoriei B. Și cum mulți tineri nu mai au răbdare până la vârsta majoratului să obțină dreptul de a conduce, iată cum poate un adolescent de până în 18 ani să devină conducător auto cu acte în regulă.

Cum poți obține, în România, permisul la 16 ani

Cei care vor să conducă, dar nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, A1 sau B1 dacă au minim 15 ani și nouă luni.

Ce înseamnă fiecare categorie în parte

AM

Din categoria AM fac parte vehiculele cu două sau trei roți a căror viteză maximă este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.

A1

Din categoria A 1 fac parte motocicetele care au o cilindree de maximum 125 cm3, ce dezvoltă o putere maximă de 11 Kw, dar și triciclurile cu motor cu puterea maxima de 15 Kw.

B1

În categoria B1 sunt incluse vehiculele cu trei sau patru roţi, cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere). În cazul mașinilor cu propulsie electrică, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor.

Cât costă să dai de permis la 16 ani

Cursurile pentru categoriile mai sus menționate sunt la fel de riguroase precum cele pentru cele pentru restul categoriilor de permis auto. Elevii vor trebui să urmeze atât cursuri de legislație (24 de ore în total) cât și cursuri de conducere în trafic și poligon (20 de ore). Pregătirea durează 4 săptămâni, iar pentru înscrierea la școala de șoferi este nevoie de cartea de identitate în original și copie, avizul psihologic și cel medical, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților.

Școlile care organizează cursuri pentru categoriile B1, A1 și AM percep, în medie, un tarif de 2.000 de lei.

Cum poți obține, în România, permisul la 16 ani. Ce conține dosarul pentru examen

După finalizarea cursurilor, trebuie întocmit dosarul pentru examenul auto, care va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-a achitat contravaloarea permisului de conducere și copia cărții de identitate.

La fel ca și în cazul celorlalte categorii de permis, viitorii tineri șoferi vor fi programați pentru a susține proba teoretică și apoi cea practică. Examenul de legislație constă într-un chestionar cu 26 de întrebări, iar pentru a fi admiși, adolescenții trebuie să rezolve corect cel puțin 22 dintre ele. Ulterior, la proba practică, cei care au trecut de examenul teoretic vor fi asistați de un examinator din cadrul Brigăzii Rutiere.

Mașinile pe care le poți conduce de la 16 ani

Așa cum am explicat anterior, cei care obțin permisul la 16 ani pot conduce doar anumite tipuri de vehicule. Iar variantele în acest caz sunt destul de limitate. Cea mai populară mașină, care în esență este un cvadriciclu, este Axiam. Aceste modele sunt produse în Franța și vin cu doua variante de motoare:

  • unul cu ardere internă, de 400 cm3 și 5,4 cai putere. Au un consum de 2,9 l/100 km și un rezervor de 16 litri;
  • unul electric, care oferă o autonomie de 75 km și este capabil să atingă o viteză de 45 km/h.
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.