Cum poți opri vinul din fermentat. Trucul special pentru o aromă intensă

Cum se oprește fermentația mustului

Fermentarea vinului este un proces prin care zaharurile naturale din struguri sunt transformate în alcool sub acțiunea microorganismelor,  creând astfel baza pentru gustul si aroma vinului. În momentul în care vinul a atins nivelul de alcool dorit, este important să oprești fermentația, pentru a conserva gustul si aroma acestuia. Procesul poate fi oprit în mai multe moduri, dintre care, pe cele mai utilizate, le vom enumera în rândurile următoare.

 Metode de a opri fermentarea vinului de casă

Utilizarea sulfitului de potasiu: Sulfatul de potasiu este un conservant natural utilizat în industria vinului pentru a inhiba activitatea drojdiilor și a opri fermentația. Adăugarea unei cantități mici de sulfit de potasiu în vin în timpul fermentației poate ajuta la controlul acestuia.  Este important sa adaugi sulfatul de potasiu cu atenție, in funcție de cantitatea de alcool dorită și de starea mustului.

Adăugarea de alcool: Adăugarea unei cantități mici de alcool distilat (cum ar fi alcoolul etilic) în vin poate opri fermentația, deoarece drojdiile nu pot supraviețui într-un mediu cu conținut ridicat de alcool.

Pasteurizarea: Următoarea metodă pentru a opri fermentația este tratarea termică a materialului vinic. În timpul încălzirii la o temperatură ridicată, mai mare de 50 ° C, drojdia moare și riscul reluării proceselor de fermentare este eliminat.

Filtrarea vinului: Folosirea unui filtru special poate îndepărta drojdiile sau alte microorganisme responsabile de fermentație din vin, oprind astfel procesul. Această metodă este mai puțin invazivă decât adăugarea de sulfat de potasiu sau de alcool, dar poate afecta gustul si aroma vinului.

Reducerea temperaturii: Fermentația vinului are loc într-un mediu cald. Scăderea temperaturii vinului poate încetini sau opri fermentația. Poți utiliza o cameră frigorifică sau răcitoare pentru a reduce temperatura vinului și a controla procesul de fermentație. Această metodă este mai puțin invazivă și poate fi utilizată cu succes în cazul vinurilor albe sau rose.

Cele mai frecvente probleme ce apar la obținerea vinului de casă

Fermentația necontrolată: Dacă nu controlezi fermentația corect, vinul poate ajunge la un nivel de alcool prea ridicat sau poate deveni prea sec. Lăsate să fermenteze, drojdiile consumă tot zahărul și va rezulta un vin sec, greu de digerat. Situația poate fi prevenită dacă, după începerea procesului de fermentare, se gustă vinul periodic. În momentul în care se atinge concentrația ideală de zahăr, se trage de pe drojdie și se sulfitează, pentru a opri procesul de fermentare.

Fermentația lentă sau rapidă: Uneori, fermentația poate încetini sau poate fi prea rapidă. Pentru procesul de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de acest aspect, pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede, fie prea încet, fie nu fermentează deloc. Perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni. În general, temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni. Aceasta poate fi cauzată de temperatura prea scăzută, lipsa nutrienților pentru drojdii sau prezența de substanțe chimice inhibitoare.

Vinul tulbure: Această situație poate apărea în cazul în care vinul nu este tras de pe drojdie imediat după ce s-a încheiat procesul de fermentare, limpezirea producându-se mai greu.

Vezi și Secretul prin care să păstrezi mustul dulce peste iarnă. Așa te vei bucura de gustul proaspăt al strugurilor

Atenție la riscul de intoxicații cu dioxid de carbon

Fermentarea vinului poate deveni un pericol pentru viață, pentru că dioxidul de carbon, emanat în timpul acestui proces, poate provoca intoxicații. Specialiștii ISU recomandă să se evite păstrarea mustului în spații închise, să fie verificate căile de ventilare și a concentrației de oxigen din încăpere, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat părăsită încăperea.

De asemenea, este recomandat ca persoanele, care urmează să intre în încăperea unde este păstrat vinul la fermentat, să anunțe pe cineva în prealabil.

Simptomele intoxicației sunt durerile de cap, amețeala, voma, iar în cazul grave chiar convulsiile și coma.

Vezi și Ce să pui în must ca să își păstreze gustul dulceag și să nu fermenteze. Rețeta gospodarilor de la țară are un ingredient secret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…