Cum să devii însoțitor de bord. Ce pași să urmezi pentru a ajunge stewardesă

Pașii pe care îi faci pentru a deveni însoțitor de zbor

Scris de: Oana Matei

27 Sep. 2023

Cum să devii însoțitor de bord. Ce pași să urmezi pentru a ajunge stewardesă

Dorința de a zbura în cele mai frumoase destinații și de a experimenta lumea într-un mod unic sunt câteva dintre atracțiile care fac meseria de însoțitoare de bord una fascinantă. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar să parcurgi anumite etape și să te pregătești temeinic. În acest articol, îți vom arăta pașii esențiali pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni stewardesă, o carieră care îți oferă oportunități extraordinare în domeniul aviației.

Cum te pregătești pentru a deveni însoțitor de bord

Stabilește-ți obiectivele și informează-te

Primul pas este să-ți clarifici motivațiile și interesele personale în ceea ce privește acest domeniu. Gândește-te la avantajele și provocările pe care le implică munca de însoțitoare de bord. Informează-te cu privire la principalele companii aeriene și descoperă care sunt cerințele specifice și procedurile de recrutare.

Îndeplinește criteriile de înscriere

Vârsta: Majoritatea companiilor aeriene au cerințe de vârstă, de obicei, minim vârsta de 18 și 21 de ani.

Educație: De obicei, trebuie să ai cel puțin diploma de bacalaureat.

Înălțime și greutate: Companiile aeriene pot avea cerințe de înălțime și greutate pentru a asigura siguranța în timpul evacuărilor de urgență. De exemplu:

  • Wizz Air – 165 cm-fete, 175-băieți
  • Qatar Airways – se aplică „regula celor 212 cm” ( trebuie să atingi această înălțime fără încălțăminte, pe vârfuri, cu mâna dreaptă ridicată)
  • Emirates – minim 160 cm, plus regula „regula celor 212 cm”
  • British Airways – minim 158 cm, maxim 186 cm

Prezență fizică

Majoritatea companiilor aeriene  nu permit de obicei tatuaje sau piercing-uri care sunt vizibile, însă, sunt și companii care nu acceptă nici un fel de tatuaje, chiar dacă nu sunt vizibile în timpul purtării uniformei. Totodată, trebuie sa ai o  imagine corporală adecvată și să respecți reguli de baza de conduită, igienă si coafură .

Cursuri de formare și certificări

Majoritatea companiilor aeriene solicită ca viitorii însoțitori de bord să participe la un curs de formare specializat. Aceste cursuri acoperă diferite aspecte, cum ar fi primul ajutor, reguli de siguranță în zbor, service de bord și abilități de comunicare. Participarea și finalizarea cu succes a acestui tip de formare este esențială pentru a obține certificarea necesară.

Îmbunătățește-ți abilitățile lingvistice și de comunicare

Fiind o industrie internațională, cunoașterea unei limbi străine reprezintă un avantaj major. Concentrează-te asupra dezvoltării abilităților tale lingvistice, mai ales în limba engleză, care este considerată limba principală a aviației.

De asemenea, lucrează asupra abilităților tale de comunicare, inclusiv în relaționarea cu pasagerii și colegii de echipaj. Interviul de angajare este, de obicei, în limba engleză, însă, vei susține și un test scris de limba engleză. Acesta este unul dintre criteriile din cauza căruia multe persoane nu reușesc să treacă de etapa de recrutare.

Abilități de înotător

Una dintre condițiile menționate în fiecare anunț de angajare este că viitorul însoțitor de bord trebuie să știe să înoate. Această condiție este descurajantă pentru mulți, însă trebuie avut în vedere faptul că la recrutarea propriu-zisă nu există probă de înot.

Compania îți va verifica această abilitate în momentul în care ai fost angajat și vei începe trainingul. În cadrul pregătirilor, la majoritatea companiilor, recruții trebuie să treacă următoarele teste de înot: înot 100 de metri  în două minute și jumătate,  scufundări la  8 metri adâncime și alte teste de salvare în apă, cum ar fi salvarea de la înec a unei persoane sau îmbarcarea pe o plută.

Cum poți deveni pilot de avion și ce salariu poți să câștigi. Detaliile pe care e important să le știi

Starea de sănătate

Printre cerințele pentru a fi însoțitor de bord, candidații trebuie să fie sănătoși. Fiecare companie care recrutează însoțitori de zbor se preocupă ca angajații săi să fie într-o stare de sănătate bună, așa că cei care își doresc să lucreze în acest domeniu trebuie să știe că va fi supus unor serii se teste și analize medicale amănunțite.

Pregătește-te pentru interviu

Recrutările pentru însoțitori de bord implică de obicei un proces de selecție riguros, care include etape precum interviuri individuale, prezentări de grup și evaluări de aptitudini.

Asigură-te că te pregătești corespunzător pentru aceste etape, investighează tipurile de întrebări comune și gândește-te la răspunsurile adecvate. Fii încrezătoare, pozitivă și prezintă-te ca o persoană cu încredere și abilități excelente de comunicare.

Vezi și De ce se sting luminile în avion la aterizare și decolare. Misterul a fost elucidat, motivul te va surprinde

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *