Cum salvezi mâncarea prea piperată. Trucurile de aur ale gospodinelor pentru a diminua gustul de piper

Ce să adaugi pentru a neutraliza piperul din mâncare

Scris de: Daoud Andra

29 Sep. 2023

Cum salvezi mâncarea prea piperată. Trucurile de aur ale gospodinelor pentru a diminua gustul de piper

Sarea și piperul sunt ingredientele care dau gust mâncărurilor și care se regăsesc în orice rețetă. Se poate întâmpla însă ca, atunci când le folosești, să adaugi din greșeală o cantitate prea mare, iar mâncarea să fie parțial compromisă. Cum salvezi mâncarea prea piperată? Iată câteva trucuri care pot fi de mare ajutor în bucătărie!

Piperul, unul dintre cele mai vechi condimente

Piperul este, alături de sare, cel mai utilizat condiment din bucătărie. Puțină lume știe că este și printre cele mai vechi descoperite și că se folosește la mâncare de peste 4000 de ani. Deși cel mai folosit este cel negru, măcinat, există diferite soiuri de piper, cu arome diferite. La unele preparate se recomandă piperul alb, de exemplu, în timp ce pentru altele sunt potrivite piperul roșu sau cel verde.

Majoritatea bucătarilor recomandă să folosim piper boabe la gătit, pe care să îl măcinăm pe loc. O râșniță de piper este o ustensilă de mare ajutor în bucătărie, pentru că piperul proaspăt râșnit are o aromă mai intensă decât cel care a fost măcinat în urmă cu mai mult timp.

Citește și: Trucul care salvează o mâncare prea sărată sau iute. Ce trebuie să adaugi neapărat, așa o “repari” imediat

Cum salvezi mâncarea prea piperată
Piperul negru este cel mai folosit în bucătărie

Cum salvezi mâncarea prea piperată

Atunci când gătești, este recomandat ca sarea și piperul să se adauge spre final. De asemenea, pentru a evita situațiile în care ne scapă prea multe condimente în mâncare, este bine să punem sare, respectiv piper, într-o lingură sau în palmă și apoi să îl adăugăm în oală. În acest fel, ne asigurăm că nu punem o cantitate prea mare. Dacă se întâmplă însă ca mâncarea să iasă prea piperată, există soluții pentru a o salva. Nu te grăbi să o arunci, ci încearcă aceste metode care o pot drege.

Diluarea cu apă

În cazul supelor și ciorbelor prea piperate, problema se poate rezolva cel mai ușor, adăugând apă. O cană de apă în plus în oală diminuează gustul prea piperat sau prea picant, dar este de ajutor și dacă ai exagerat cu sarea.

Citește și: Ce să faci dacă mâncarea e prea sărată. Nu trebuie să o arunci, există un ingredient minune care poate salva situația

Lactatele

Gustul piperat și cel picant au ceva în comun: pot fi neutralizate cu lactate. În funcție de preparat, poți adăuga câteva linguri de smântână, iaurt sau chiar lapte la final, pentru a combate aroma puternică de piper.

Elemente acide

Zeama de lămâie, oțetul sau borșul pot face minuni în cazul mâncărurilor prea piperate. La sosuri, tocănițe sau alte mâncăruri poți folosi lămâie sau lime, în timp ce pentru ciorbe oțetul sau borșul sunt ideale.

Elemente dulci

Gustul puternic de piper poate fi neutralizat, de asemenea, cu zahăr sau cu miere. Nu este nevoie de o cantitate mare, deci nu îți face griji că vei transforma mâncarea în desert. Dacă vorbim despre o tocăniță sau o mâncare cu sos, de exemplu, o linguriță de zahăr sau de miere este suficientă pentru a acoperi gustul de piper.

Citește și: Trucul extraordinar care repară ciorba prea sărată. Ce trebuie să adaugi în oală, de fapt

Gustă întotdeauna mâncarea înainte de a mai adăuga condimente!

Nu în ultimul rând, gustatul mâncării este obligatoriu pentru ca aceasta să nu iasă prea condimentată. Înainte de a adăuga orice condiment, gustă mâncarea, pentru a nu folosi cantitatea greșită. De exemplu, dacă adaugi sarea la final, dar pe parcurs ai pus în mâncare bulion sau zarzavat care conțin, la rândul lor, sare, este posibil ca mâncarea să fie deja suficient de sărată și să nu mai fie nevoie decât de o cantitate mică de sare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *