Cum se calculează procentele. Care este metoda de calcul, mulți fac greșeala

Greșeala pe care o fac adesea oamenii când calculează

Scris de: Daoud Andra

14 Jan. 2024

Cum se calculează procentele. Care este metoda de calcul, mulți fac greșeala

Procentele sunt folosite frecvent în limbajul uzual. Calculul procentelor este o operațiune simplă în sine și nu ar trebui să pună probleme. Cu toate acestea, mulți greșesc atunci când trebuie să facă calculul. Cum se transformă o fracție în procent și cum se calculează procentele? Există și câteva aplicații online care calculează a câta parte din 100 o reprezintă o anumită cifră.

Ce sunt procentele

Procentele reprezintă fracții al căror numitor este 100. Acestea descriu raportul dintre întreg și o anumită parte, iar întotdeauna partea întreagă este 100. Pe internet există câteva calculatoare de procente care îți pot simplifica munca, atunci când ai de făcut această operațiune.

Citește și: Cum se calculează vârsta pisicii. Câți ani are de fapt în anii noștri

Dacă nu ai însă la îndemână calculatorul telefonului sau un calculator online, poți afla procentele simplu și rapid printr-o operațiune matematică cu fracții. Aceasta este o operație pe care copiii învață să o facă la școală, în gimnaziu. Temenul ”procent” provine din latinescul ”per centum” și se traduce prin ”la sută” sau ”dintr-o sută”. De exemplu, o jumătate dintr-un întreg se poate exprima ca 50% sau 50 de procente.

Cum se calculează procentele

În limbaj matematic, procent înseamnă ”pentru fiecare 100” sau ”din 100”. Această noțiune poate fi folosită în numeroase contexte. De exemplu, în loc să spunem ”2 din 10 români” atunci când ne referim la o statistică, punem spune 20% dintre români.

Atunci când un număr trebuie să fie schimbat în valoare procentuală, lucrurile se pot complica puțin. A calcula un procent presupune să afli ponderea unui întreg în 100. Poți face acest lucru folosind fracții și înlocuind numitorul fracției cu 100. Mai este însă o metodă de calcul, folosită atunci când numitorul fracției este diferit de 100.

Citește și: Cum se calculează media de admitere liceu 2023. Noua formulă de calcul

Putem afla procentul împărțind numărul cu care avem de-a face la valoarea totală și înmulțind rezultatul cu 100. Astfel, vom calcula: (valoale/valoare totală)x100%. Dacă vrem să aflăm cât este 10% din 200, vom împărți 10 la 100 și vom înmulți rezultatul cu 200. Sau putem înmulți 10 cu 200, după care să împărțim totul la 100. Rezultatul va fi 20.

Greșeala pe care o fac mulți oameni atunci când calculează procentele

O eroare pe care o comit adesea elevii și nu numai este că înmulțesc în loc să împartă la 100. Pentru a afla un anumit procent, există și metoda fracțiilor. De exemplu, dacă într-un grup sunt 40 de persoane și 22 dintre acestea sunt femei, putem afla procentul femeilor din grup astfel:

40 ……………. 100%

22 ……………. x%

x = (22 x 100) : 40

Citește și: Ce greutate trebuie să ai, în funcție de vârstă și înălțime. Așa se calculează corect

Rezultatul va fi 55%. Cu alte cuvinte, 55% dintre persoanele din acel grup sunt femei. Restul, adică 100-55=45% înseamnă că sunt bărbați, potrivit calculului.

Procentele se folosesc adesea în statistici, în ceea ce privește evoluția prețurilor sau a unor monede. De exemplu, auzim frecvent că prețul unui anumit aliment a crescut cu x% sau că y% dintre români lucrează în străinănate. Procentele sunt utilizate pentru a explica mai bine o realitate, folosind raportarea la 100.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce a făcut Andreea Antonescu cu toate hainele din perioada Andre
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *