Cum se citește corect contorul electric. Românii trebuie să știe asta

Cum se citește corect contorul electric. Românii trebuie să știe asta

Cum se citește corect contorul electric. Povara facturilor uriașe la energia electrică devine din ce în ce mai greu de suportat pentru români. În unele cazuri situația a ajuns chiar disperată, oamenii neavând posibilitatea de a și le achita.

Cum se citește corect contorul electric. Detalii esențiale pe care e bine să le știi

Economisirea este acum principiul de bază după care tot mai multe persoane au început să se ghideze. Dar, pe lângă acest aspect, este important să cunoaștem cum se citește corect contorul electric, deoarece mulți dintre cei cu facturi uriașe nu au știut acest lucru ori nu obișnuiau să dea indexul la timp.

Este foarte important ca fiecare consumator să citească indexul lună de lună. Astfel, el va putea ști exact ce consum are lunar, iar la finalul celor șase luni va putea compara consumul total cu cel citit de furnizor.

Prin transmiterea indexului citit, consumatorul se asigură că va primi factura cu cantitatea corectă de energie electrică consumată.

Există două tipuri de contoare de energie electrică: cele magnetice și cele electronice.

În cazul primului tip, există un singur index pe care consumatorii îl pot citi. Aceste contoare înregistrează doar un tip de energie, pe o singură zonă orară, potrivit enel.ro.

În ceea ce privește contoarele electronice, deși pentru unii citirea indexurilor afișate de acestea poate părea complicat, în realitate este foarte simplu. Trebuie doar să cunoaștem câteva informații esențiale.

Dacă ai un astfel de contor, probabil știi că pe ecranul acestuia sunt afișate, temporizat, anumite coduri. Pentru a citi corect indexul este important să știi care este codul aferent indexului pe care trebuie să îl trimiți.

Care este codul aferent indexului în baza căruia se emite factura

Iată ce coduri afișează contoarele electronice și semnificația fiecăruia în parte:

  • 0.9.1 afişează ora;
  • 0.9.2 afişează data;
  • 1.8.0 afişează cantitatea de energie activă totala consumată, adică INDEXUL în baza căruia este emisă factura;
  • 1.8.1 afişează cantitatea de energie consumată pe timp de noapte;
  • 1.8.2 afişează contitatea de energie consumată pe timp de zi;
  • 2.6.0 afişează puterea maximă produsă. Acest cod se aplică în cazul prosumatorulor şi producătorurilor;
  • 2.8.0 afişează cantitatea de energie activă totală produsă, care se aplică tot în cazul prosumatorulor şi producătorulor.

Mai există încă două coduri (4.8.0 și 3.8.0) care afișează date despre energia reactivă capacitivă şi energia reactivă inductivă.

Indicatorul de consum este led-ul de culoare roşie, care se află sub ecranul cu afişaj electronic. Acesta pulsează atunci când în locuinţă se consumă energie electrică.

În plină criză a facturilor la energie, ministrul Virgil Popescu a transmis că și-ar dori ca fiecare persoană să trimită lunar consumul, citind în fiecare lună indexul, pentru a nu fi nevoit să plătească sume mari. În caz contrar, dacă o persoană nu citește indexul, consumul acesteia să fie la luna din anul trecut. Spre exemplu, dacă pentru luna octombrie nu este citit indexul, să fie trecut consumul din octombrie anul trecut.

Ce a făcut o femeie pentru a nu mai plăti facturi la energie electrică. Metoda pe care o folosește de cel puțin 10 ani

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *