Drobul de miel este o mâncare tradițională care se regăsește în multe dintre meniurile de Paște de la noi din țară. Majoritatea gospodinelor preferă să îl prepare în casă. Reprezintă unul dintre preparatele cu care sunt surprinși musafirii.
Rețetele pe bază de miel sunt populare în această perioadă a anului printre români, dar în timp ce o friptură de miel este mai ușor de făcut, rețeta de drob este puțin mai complicată. Iată cum se face drobul de miel și care este rețeta pas cu pas.
Se apropie Sfintele Sărbători Pascale, iar drobul de miel se numără printre bunătățile care vor umple mesele românilor, alături de pască, cozonac, sarmale și ouă roșii.
Drob de miel – cum se face pas cu pasNimic nu se compară cu gustul drobului de miel făcut în casă. Deoarece nu este un fel de mâncare care se gătește de foarte multe ori de-a lungul anului, iată rețeta pas cu pas despre cum se face drobul de miel, acasă.
Timp de preparare al rețetei de drob de miel este de aproximativ o oră și jumătate, iar dificultatea în ceea ce privește prepararea acestuia este una medie.
Se pregătesc măruntaiele de miel, care se spală foarte bine, se curăță, după care se fierb în apă cu un praf de sare. Se spumează și se lasă la fiert 15 minute. Se scurg și se răcesc, iar când s-au răcit, se toacă în mașina de tocat, împreună cu felia de pâine înmuiată în lapte. Se adaugă ouăle crude, smântâna, sarea și piperul, verdeața tocată și ceapa tocată mărunt (inclusiv partea verde, reprezentă de codițele de ceapă). Se amestecă totul bine, cu ajutorul unei linguri de preferat din lemn.
Între timp, se pregătește tava. Pentru a coace drobul de miel de obicei, se folosește o tavă pentru cuptor, care va fi unsă cu ulei. Se spală prapura de miel, membrana care învelește organele interne ale mielului, formată în mare parte din grăsime și se așază în tavă, cu grijă, ca ceasta să îi acoperă și marginile, astfel încât conținutul amestecat să fie acoperit în întregime.
Se adaugă jumătate din conținutul pregătit anterior, apoi în mijloc se pun cele două ouă fierte, fie tăiate în două, fie în patru. Se pune restul de amestec, se nivelează cu ajutorul dosului unei linguri și se întorc marginile foii de prapură peste amestec.
Se încălzește cuptorul în prealabil, apoi se pune tava cu drob de miel la copt. Se ține la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până când se va rumeni și va prinde o culoare frumoasă și apetisantă.
Se lasă să se răcească drobul de miel în tavă, pentru a nu se sfărâma atunci când este scos sau tăiat. Se servește ca aperitiv, tăiat felii, alături de ceapă verde și ridichi.