Cât zahăr se pune la cozonac. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Cât zahăr se pune la cozonac pentru ca acesta să iasă așa cum vă doriți. Ne aflăm în perioada postului, iar peste aproape două săptămâni, pe 24 aprilie, vom sărbători Paștele. An de an, cozonacul este preparatul nelipsit de pe mesele românilor. Fie că îl pregătesc în casă sau pur și simplu îl cumpără din magazin, cozonacul este vedeta acestei sărbători. Puteți afla câteva trucuri despre modul de preparare și veți afla greșeala pe care o fac multe gospodine.

Cât zahăr se pune la cozonac, pentru ca acesta să nu fie prea dulce

Înainte de a obține aluatul fraged și pufos, trebuie să ții cont de cantitatea ingredientelor pe care le folosiți. Dacă nu păstrați măsura esențială, cozonacul ar putea să nu iasă așa cum vă doreați. Aluatul obținut se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. 

În primul rând, nu faceți greșeala să puneți mai mult zahăr decât este prevăzut în reţetă, aluatul scade, așa că nu va mai crește cum vă așteptați. În general, se pun 250 de grame de zahăr la 1 kilogram de făină.  

Pentru aluat:

– puneți drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahărdospească.

ntr-un alt vas, puneți făina și adăugați, în mijlocul ei, maiaua din drojdie.

Întindeți apoi astfel încât să obțineți o foaie cât se poate de subțire.

Într-un lighean mai mare se pune făina amestecata cu drojdia uscată. Cât stau la crescut, nu deschideţi geamul sau uşa, pentru că trebuie să stea la căldură.

Cât zahăr se pune la cozonac. Rețeta cu rahat și nucă

Ingrediente:

1 kg făină

250 g de zahăr

7 ouă

70 gr drojdie

500 ml lapte

125 ml ulei

125 g unt

nuci

100 grame rahat

Mod de preparare cozonac pufos cu rahat și nucă

Puneți laptele pe foc, apoi dizolvați în el zahărul, esenţa de vanilie.

Un sfat important este acela că, înainte cu o seară, de a prepara cozonacul, lăsați aluatul obținut din ouă, făină și drojdie, la dospit.

În aluaturile frământate, sarea nu se pune doar pentru gust, ci și pentru textura pufoasă. Acoperiti cele sase bucati de aluat (de care aveți nevoie pentru a împleti cozonacul) cu folie de plastic cât lucrati, altfel se usucă. Adăugați nucile și rahatul,  și așezați aluatul în forma pentru cozonac, în care puneți hartie de copt.

Apoi, se prepară maiaua din drojdie:

2 linguri de făină și 50 de zahăr. Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătiți umplutura pentru cozonac.

Sfat:

Puteți adăuga și puțină făină, pentru un început de aluat corespunzător. Cozonacul va fi mai pufos dacă o cernem. Drojdia o amestecăm cu o linguriţă de zahăr. Aluatul se acoperă şi se pune la dospit lângă aragaz sau o sursă de căldură. Apoi, băgați aluatul la cuptor.

Ce trebuie să faci când nu crește aluatul de cozonac

Este foarte important ca făina să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând. Aceasta trebuie să fie ținută la cald înainte de frământare.

Evită să pui multă drojdie în aluat. Dacă faci asta, cozonacul se zborșește și miroase a acru. Verifică și termenul de valabilitate. Este extrem de importante. Altfel, riști să strici rețeta.

Nu frămânți destul aluatul de cozonac

  • Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie frământat de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute.

  • 40-50 de minute – prima frământare.

  • 5-10 minute – a doua frământare.

  • După fiecare frământare, trântește ușor aluatul în vas sau pe masă, de 20 de ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…