Ingredientul care ajută cozonacul să crească. Nu este vorba despre drojdie

Mare atenție la cantitatea folosită!
Ingredientul care ajută cozonacul să crească. Nu este vorba despre drojdie

Rețetele de cozonac sunt multe și diferă de la o zonă a țării la alta. Fiecare gospodină are propriul ei secret pentru ca acest desert să iasă gustos și pufos. Pe lângă drojdie, ingredientul care ajută cozonacul să crească este ceva la care nu te-ai gândit până acum. Contează doar să ai grijă la cantitatea folosită.

Ingredientul care ajută cozonacul să crească

Atunci când pregătești cozonac primul lucru care necesită atenție este făina. Trebuie să fie neapărat timp 000 sau 480/450 specială pentru patiserie/cofetărie. Ulterior pui drojdia și frămânți, iar apoi aștepți ca aluatul să iasă ca la carte. Ei bine, se va întâmpla asta dacă ții cont și de cantitatea de zahăr pe care o pui în compoziție. Puțini oameni știu că zahărul influențează timpul de dospire, crezând că drojdia face toată această treabă.

De reținut este faptul că excesul de zahăr inhibă dospirea. Dacă nu se ține cont de frământatul puternic, de temperatura camerei, de timpul de dospire, dar și de cantitatea de zahăr folosită, cozonacul nu va ieși deloc pufos și aerat.

Cât zahăr se folosește pentru cozonac

Specialiștii spun că se folosesc 250 de grame de zahăr pentru fiecare kilogram de făină. Cantitatea de zahăr poate fi redusă, însă cozonacul nu va ieși suficient de dulce. De asemenea, în loc de zahăr se poate folosi pudră de ștevie, fiind cea mai indicată ca îndulcitor.

Zahăr alb sau brun pentru cozonac?

Dacă te gândești să folosești zahăr brun pentru cozonac trebuie să știi că cesta îi va schimba puțin gustul și va avea o aromă de caramel. De asemenea, culoarea cozonacului va fi puțin mai închisă din cauză zahărului brun. Acest tip de zahăr reține mai mult umezeală, iar cozonacul nu va ieși foarte aerat. Având în vedere că zahărul brun este mai puțin dulce decât cel alb se recomandă să fie folosită o cantitate puțin mai mare pentru gustul dorit.

Așadar, pentru un cozonac perfect se recomandă să fie folosit zahărul alb.

Cât timp se ține la copt cozonacul. Câte grade trebuie să fie în cuptor

Un detaliu important, după pregătirea și frământarea aluatului de cozonac, este timpul de coacere. Pentru ca un cozonac să fie făcut, ușor rumenit, trebuie să stea în cuptor aproximativ o oră. Înainte de a fi pus în cuptor, acesta trebuie preîncălzit astfel: pentru un cuptor electric 200 de grade, iar pentru unul clasic maximum 175 de grade. Pentru un cuptor clasic este indicat ca sub tăvile de cozonac să pui o tavă cu apă pentru ca aceștia să nu se ardă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
9 423 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *