Atunci când vine vorba despre prepararea cozonacului de Paști, este foarte important să urmați pașii necesari pentru ca acesta să crească pufos și să fie cât mai gustos. Sunt câteva reguli esențiale atunci când pregătiți ingredientele pentru rețeta voastră. Iată cum se face maiaua pentru cozonac.
Drojdia în cozonac ajută foarte mult la creșterea aluatului. Pentru a afla mai multe, iată o rețetă de cozonac simplu. Toate ingredientele se lasă peste noapte la temperatura camerei. Tot ce trebuie să știți, este că atunci când vă apucați, aluatul trebuie să fie frământat foarte bine. Necesită răbdare și forță, pentru ca într-un final, cozonacul să iasă pufos și aerat.
Maiaua clasică de drojdie se face simplu, așa cum am învățat de la mamele sau bunicile noastre. Avem nevoie de:
Mai exact: 100% făină, 500% lapte, 25% zahăr, 50% drojdie (făina ar fi cam 35 de grame).
Cerneți făina direct în vasul în care se frământă. Ouăle şi gălbenuşurile se bat separat, apoi se adaugă în ele zahărul, sarea, coaja de lămâie şi aromele.
Se răstoarnă peste făină, se adaugă maiaua dulce şi maiaua acră, începe să se frământe şi se adaugă laptele încălzit.
Atunci când aluatul s-a adunat, adăugați puţin câte puţin grăsimea. Grăsimea poate fi unt, margarină, ulei, simple sau amestecate între ele.
Frământați aluatul până când nu se mai lipeşte de masă. Bateți de 100 de ori. Apoi se lasă (acoperit cu plastic) la fermentat 2 ore, cu împăturiri la 50 de minute.
Scoateți aluatul pe masă și îl întindeți cu mâna. În mijloc puneți umplutura pregătită. Apoi se rulează şi se pune în formă să dospească la căldură, acoperit cu plastic, timp de 2 ore aproximativ (până îşi dublează volumul).
Umplutura se pregăteşte din 2 albuşuri bătute spumă amestecate cu nucă râşnită, cacao, arome.
Înainte de a fi băgat la cuptor ungeți cozonacul cu un gălbenuş bătut şi opţional se presară zahăr. Se coace la 220 de grade timp de 40 de minute, în cuptorul încins în prealabil.
Citește și: Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau
De prezicat este faptul că nu contează dacă folosiți multă sau puțină drojdie. Este important ca preparatul să iasă pufos, ușor, moale, aerat, adică să aibă o textură clasică de cozonac. Drojdia acoperă complet gustul maialei acre, e ca şi cum n-ar exista.
Dar tot mai bine cu puţină drojdie, decât cu multă. Nu uitați, însă. Ingredientele folosite trebuie să fie lăsate la temperatura camerei înainte să vă apucați de prepararea cozonacului. Pentru umplutură puteți folosi rahat, nucă, merișoare, cacaua sau orice alt fruct confiat.