Curiozități despre păpușa Barbie. Când a apărut cea mai faimoasă păpușă din lume și cum se numea inițial

O păpușă Barbie se vinde la fiecare 3 secunde

Scris de: Daoud Andra

21 Nov. 2023

Curiozități despre păpușa Barbie. Când a apărut cea mai faimoasă păpușă din lume și cum se numea inițial

De când a apărut filmul ”Barbie”, se vorbește din ce în ce mai mult despre el. Faimoasa păpușă care a inspirat producția cinematografică este, fără doar și poate, cea mai cunoscută jucărie din jume. Lansată pe piață în urmă cu mai bine de 60 de ani, păpușa s-a vândut până acum în peste un miliard de exemplare, în mai mult de 140 de țări din lume. Curiozități despre păpușa Barbie și controverse pe care le-a stârnit această jucărie de-a lungul timpului.

Cum a apărut păpușa Barbie

Faimoasa păpușă a fost la început inspirată dintr-un personaj de desene animate, a apărut în Germania, în 1952. și se numea Lili. Se spune că primul model de păpușă reprezenta o prostituată și era destinată adulților. Câțiva ani mai târziu, americanca Ruth Handler și fiica ei Barbara au mers într-o vacanță în Elveția. De acolo au cumpărat trei astfel de păpuși, pe care le-au adus cu ele în California.

Faptul că fiica ei se juca non-stop cu păpușile Lili a inspirat-o pe Ruth, care deținea compania Mattel, să creeze versiunea americană a păpușii. Pe 9 martie 1959, în SUA a apărut versiunea americană a jucăriei. Aceasta purta numele Barbie, fiind inspirată de la numele fiicei lui Ruth, Barbara. Ruth și soțul ei au creat păpușile fără să știe că vor genera un adevărat fenomen mondial.

Citește și: Câte păpuși au fiicele cuplului format din Gabriela Cristea și Tavi Clonda: “Cât un avans pentru o mașină de 100.000 de euro!” EXCLUSIV

Curiozitati despre papusa Barbie 1
Versiuni ale păpușii Barbie

Curiozități despre păpușa Barbie

De-a lungul timpului, au fost lansate numeroase modele de păpușă Barbie, cu diferite vestimentații și cu diferite cariere. În urmă cu câțiva ani, a apărut și păpușa Barbie însărcinată, care venea cu tot cu bebeluș. Principala critică adusă celebrei păpuși a fost că promovează standarde de frumusețe superficiale și nerealiste.

Forma corpului și dimensiunea taliei au fost criticate, motiv pentru care compania care produce păpușile a încercat, în ultimii ani, să diversifice modelele. Astfel au apărut și păpuși Barbie mai scunde, cu forme mai voluptoase sau nemachiate. Cel mai bine vândut model de Barbie din toate timpurile este cel cu părul foarte lung. Aceasta a apărut pentru prima dată în anul 1992 și s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Citește și: Ana Maria Mărgean, despre ce înseamnă viața unui copil vedetă. Cum e să renunți la copilărie pentru visul tău: „Păpușa Lizzie este cea mai bună prietenă a mea” VIDEO EXCLUSIV

Cum a apărut Ken

 • La design-ul păpușii Barbie a participat și un specialist care înainte a făcut design pentru rachete.
 • Compania Mattel a fost dată în judecată de firma germană care deținea drepturile pentru păpușa Lili. După un an de procese, Mattel a cumpărat drepturile pentru Lili, pentru a scăpa de acuzațiile de plagiat.
 • Potrivit companiei Mattel, Barbie este originară din Wisconsin, nu din Malibu, așa cum crede toată lumea.
 • Ken a apărut la 2 ani după Barbie. Numele lui a fost inspirat de la fiul cuplului care deținea compania Mattel, Kenneth Handler.
 • Păpușa originală Barbie avea două versiuni: blondă și brunetă.

O păpușă Barbie se vinde la fiecare 3 secunde

 • La început, păpușa nu zâmbea, ci avea o față serioasă. Abia la 12 ani de la lansare a apărut modelul care zâmbește.
 • De-a lungul timpului, păpușa Barbie s-a vândut la pachet cu mai bine de 40 de animale de companie.
 • Păpușa Christie, prietena lui Barbie, a fost prima păpușă de culoare din universul Barbie.
 • ”Job-ul” păpușii Barbie era inițial de model. De atunci, a avut mai bine de 20 de meserii diferite, inclusiv cea de astronaut.
 • O nouă păpușă Barbie se vinde la fiecare 3 secunde în lume.
 • Inițial, păpușa a avut un preț de 2.99$.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *