Curiozități despre Sfântul Andrei. Cum a devenit ocrotitorul României și de ce i se mai spune “cel dintâi chemat”

Iată câteva lucruri neştiute despre Sfântul Andrei!
Curiozități despre Sfântul Andrei. Cum a devenit ocrotitorul României și de ce i se mai spune “cel dintâi chemat”

În fiecare an, conform Calendarului Creștin Ortodox, în data de 30 noiembrie, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Andrei, cunoscut și ca Ocrotitorul României. Această sărbătoare este extrem de importantă și aduce românilor o minivacanță de patru zile, ținând cont că mâine este și Ziua Națională a României. Dar hai să aflăm mai multe despre Sfântul Andrei. Iată câteva curiozități pe care mulți nu le știu.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Andrei

Data de 30 noiembrie este marcată cu o cruce roșie în calendar, semnificând importanța și însemnătatea sa. În această zi, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, un personaj religios extrem de important pentru țara noastră și pentru creștinătate.

El a fost primul apostol al lui Iisus și a luat parte la toate minunile Mântuitorului, dar și la chinurile și umilințele la care a fost supus. Viața Sfântului Andrei este relatată în multe cărți și scrieri religioase în care se regăsesc și multe curiozități. Iată câteva din lucrurile mai puțin știute despre ocrotitoul României:

  • A văzut pentru prima oară lumina zilei în anul VI înaintea erei noastre, în orașul Bethsaida din Galileea, pe ţărmul lacului Ghenizaret, în nordul Israelului, și a fost fratele Sfântului Apostol Petru;
  • A fost pescar pe Marea Galilee și toți oamenii care aveau această meserie îl considerau protectorul lor;
  • A fost primul apostol al lui Iisus, de aceea i se mai spunea „Cel dintâi chemat”;
  • A murit răstignit pe o cruce în formă de X, în orașul peloponesian Patras. Se spune că decesul lui a stârnit o furtună puternică apărută din senin, care i-a orbit pe toţi cei ce luau parte la răstignire.

Motivul pentru care Sfântul Andrei este ocrotitorul României

După ce a devenit apostol al lui Iisus, Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia și creștinătatea, după cum se arată şi în Calendarul Creștin Ortodox. Acesta nu s-a îndepărtat de Mântuitor în Săptămâna Patimilor.

În plus, după ce Fiul lui Dumnezeu a înviat şi S-a înălţat la cer, Sfântul Andrei a continuat să împărtăşească învăţăturile creştine în lume. La un moment dat, El a ajuns şi în țara noastră, mai excat în zona Dobrogei.

De aceea, Sfântul Andrei este cunoscut drept ocrotitorul ţării. Însă, primul apostol al lui Iisus nu este doar ocrotitorul României, ci și al Scoției, Barbadosului, Georgiei, Ucrainei, Rusiei, Poloniei, Siciliei, Greciei, Ciprului, insulei Tenerife și Maltei.

Citește și Mesaje și urări de Sfântul Andrei 2023. Cele mai frumoase felicitări de trimis sărbătoriților, pe 30 noiembrie!

Peștera Sfântului Andrei

Cât timp a stat pe meleagurile țării noastre pentru a propovădui cuvântul Evangheliei Mântuitorului, Sfântul Andrei a locuit într-o peşteră. Aceasta era și încă este situată în apropierea localității Ion Corvin din judeţul Constanţa.

Ulterior, peştera Sfântului Andrei a fost transformată într-o biserică. Mai târziu, în anul 1943, preotul Constantin Lembrău și avocatul său, Ion Dinu, au redescoperit acest loc sfânt. Astfel, un an mai târziu, locul în care a locuit primul apostol al lui Iisus a fost resfinţit şi redat cultului.

Acolo, s-a ridicat o turlă şi un zid de protecţie. În prezent, în biserica din peșteră se află și un pat din piatră, unde se presupune că dormea ocrotitoul României. Locul este vizitat, anual, de mii de turiști, mulți dintre ei aflați în suferință, care vin să se roage și să se așeze o clipă pe patul Sfântului Andrei.

Citește și Ce e bine să dai de pomană de Sfântul Andrei 2023. Alimentele care se împart!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce a făcut Andreea Antonescu cu toate hainele din perioada Andre
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *