Cutremur puternic în România, azi – 14 februarie. Ce magnitudine a avut. A fost resimțit și în București

Este al doilea cutremur în decurs de 24 de ore

Scris de: Daoud Andra

14 Feb. 2023

Un cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter s-a produs marți, 14 februarie, în România. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară, printre care și București.

Cutremur puternic în România, resimțit și la București

La doar o zi după cutremurul din Gorj, de luni, un alt seism s-a produs astăzi, 14 februarie, în România. Seismul a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri.

Citește și: „Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6”. Ce localitate din România se află pe o falie seismică

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitești, 161km SE de Timișoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brașov.”, au transmis specialiștii de la INCDFP, în cadrul unei postări pe Facebook.
Cutremurul s-a simțit în mai multe orașe din țară, în special în zona Olteniei. Potrivit autorităților, seismul a avut și o replică. Pe rețelele sociale au început să circule imagini surprinse după seism, cu pagubele provocate. Într-un magazin din orașul Craiova, mai multe sticle au căzut de pe rafturi în timpul cutremurului. Imaginile pot fi văzute în galeria foto.
Cutremur puternic în România 14 februarie
Anunțul făcut de INCDFP

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre activitatea seismică recentă

Faptul că este al doilea cutremur de peste 5 grade produs în decurs de 24 de ore i-a îngrijorat pe mulți oameni. Specialiștii spun însă că nu este cazul să ne îngrijorăm, deoarece aceste evenimente fac parte din activitatea seismică normală.

„Nicio problemă, sunt cutremurele din șirul normal de seisme, din această perioadă. Stați cuminți, în casă, așa se mișcă acum pământul, suntem în grafic. Nu este bine să stați sub tocul ușii, acum locuințele sunt construite altfel, au dreptate arhitecții, căutați un alt colț al casei mult mai sigur. Dar, nu este cazul să vă speriați, stați liniștiți, nu e nicio problemă! Încă nu vine cutremurul ăla mare în România!”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Playtech.ro.

„În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,7 pe Richter, la o adâncime de 40 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *