Dan Cruceru și fiica lui, un spumos interviu la dublu. O educă pe Sofia prin puterea exemplului, citind cărți împreună cu ea: ”Nu cuantificăm la minute, are momente în fiecare zi” EXCLUSIV

Puștoaica recunoaște că se mai și ceartă cu fratele ei. Se fugăresc prin casă, mai ceva ca șoarecele și pisica

Dan Cruceru este cunoscut prin prisma carierei sale în televiziune, însă de ani buni este în mijlocul părinților prin blogul său de parenting. Deși puțini au fost cei care au crezut în reușitele lui, acum primește zilnic întrebări legate de modul în care ar trebui să acționeze cu privire la educația copiilor. De fiecare dată, omul de afaceri îi încurajează pe părinți să-și educe copiii prin puterea exemplului, nu doar citind cărți și articole despre parenting. Dan Cruceru a declarat pentru EGO.ro că el o pune pe fiica lui să citească în fiecare zi, însă și el face același lucru, nu stă în fața ei pe tabletă sau cu telefonul mobil.

Dan Cruceru, despre rolul de tată. Cum își educă fiica

Pe fostul prezentator al reality show-ului „Survivor” l-am întâlnit la cinema, alături de soție și cei doi copii, în momentul în care se pregăteau să intre la un film de animație. În timp ce partenera lui de viață, Cristina Pocora, încerca să-l anime pe mezinul familiei, Dan era în compania Sofiei, fiica cea mare. Cei doi au stat de vorbă cu noi și ne-au împărtășit din planurile de vacanță, dar și despre modul în care Dan încearcă să-i crească și să-i educe pe cei doi copii.

Dan Cruceru și familia
Dan Cruceru și familia

EGO.ro: În curând va fi ziua ta, te-ai gândit deja ce cadouri vrei să primești?

Sofia Cruceru: Pe 22 august este ziua mea. Sincer am de toate și nu mai știu ce să cer. În acest moment nu am un cadou în minte. Toată lumea mă întreabă ce îmi doresc de ziua mea, dar nu știu ce să le răspund pentru că am multe chestii.

EGO.ro: Ce i-ai făcut? E primul copil care spune că nu vrea cadouri de ziua lui...

Dan Cruceru: Ne-am străduit de când s-a născut, până în prezent, să nu punem preț pe lucruri neapărat și să punem preț pe inimioară, pe sentimente, pe dragoste. Adică primește cadouri ca orice copil, ca orice sărbătorit până la urmă, dar îi spun să se bucure de fiecare cadou în parte.

Sofia Cruceru: Anul acesta, cel mai mare cadou de ziua mea este că o să merg la Disneyland.

„Acum este în stadiul care îi sperie cel mai tare pe tătici și pe mămici, se numește preadolescență”

EGO.ro: Este pentru prima dată când mergeți la Disneyland?

Dan Cruceru: Am mai fost o dată, când ea avea vreo 5 ani. 6 ani aveai? Și a fost o experiență extraordinară atât pentru copil, căci atunci când a văzut castelul Disney a început să plângă, cât și pentru noi ca adulți, că este absolut senzațional. Și am vrut să repetăm această experiență anul acesta, cumva pentru toată familia, motivând însă că este ziua ei.

EGO.ro: Și care este prințesa ta preferată? Cu cine ai vrea să te întâlnești pe aleile de la Disneyland?

Sofia Cruceru: Toate prințesele sunt preferatele mele. Când eram mică aveam o rochie mare albastră și aveam niște mănuși albastre și mă prefăceam că sunt Elsa. Mai aveam și o coadă blondă pe cap. Avem și pantofii cu toc.

Dan Cruceru: Acum este în stadiul care îi sperie cel mai tare pe tătici și pe mămici, se numește preadolescență, căci nu suntem în adolescență, dar oricum spre drumul ăla, și începem să vedem alte preocupări la Sofia. Nu mai vorbim despre prințesele și costumele din animații, ci vorbim despre machiaje, unghiuțe, despre haine. Încercăm să compensăm și cu a obliga copilul să citească zilnic. Măcar dacă se uită pe Youtube la tot felul de filmulețe mai mult sau mai puțin adecvate vârstei ei, măcar să și citească. Nu cuantificăm la minute, dar oricum are momente în fiecare zi în care trebuie să citească.

Sofia Cruceru: Apropo de citit. Acum am terminat o carte. „Însemnările unei puștoaice-8”.

Dan Cruceru și fiica
Dan Cruceru și fiica

„Mai citesc pentru că îl am și pe cel mic care este cu totul diferit față de Sofia”

EGO.ro: Dar și tu citești? Pentru că dăm vina pe copii că stau mult pe gadget-uri, dar parcă asta și văd peste tot.

Dan Cruceru: Evident că nu citim, din păcate, la fel de mult ca ei, acolo unde îi impunem acest lucru, dar ne străduim să citim periodic. Dincolo de ziarele pe care le citesc pe tabletă, telefon sau laptop, am cărțile mele. Adică de multe ori mă ia pur și simplu pofta, mă întind pe jos, deschid o carte și citesc, atât cât mă lasă și copiii că vine cel mic care se urcă pe spatele meu și iese o chițăială generală, dar, da, citesc.


EGO.ro: După 11 ani cu Sofia mai simți nevoia să citești cărți de parenting? Să te actualizezi?

Dan Cruceru: Chiar în urmă cu o lună am terminat o carte care mi-a plăcut extraordinar de mult, se numește „Cartea familiei care merită mai mult”, este scrisă de o doamnă doctor originară din India, dar mutată în America, care m-a dat puțin așa peste cap pentru simplul fapt că mută parentingul ăsta orientat către copil, la parentingul orientat către părinte. Să-și vindece părintele tarele (n.r. defectele) lui din trecut și după aceea să reflecte dragostea asupra copilului. Mai citesc pentru că îl am și pe cel mic care este cu totul diferit față de Sofia și nu în ultimul rând pentru că pentru cititorii mei în zona de online, pe „taticool” caut să am informații noi.

„Au momente când se fugăresc prin casă mai ceva ca șoarecele și pisica”

EGO.ro: Apropos de cel mic! Ai fost geloasă sau ești geloasă pe fratele tău sau ești ca o mămică pentru el?

Sofia Cruceru: Niciodată nu am fost geloasă pe el, nici când s-a născut. Mereu l-am iubit. Chiar dacă mă mai bate și mă mai trage de păr, îi fac și eu la fel, dar este în continuare o luptă între frați.

Dan Cruceru: Se iubesc foarte mult. Evident ea mai mult pe el pentru că este mai mare și cumva înțelege mai bine cum e viața asta în familie, dar au și momente când se fugăresc prin casă, mai ceva ca șoarecele și pisica.

Sofia Cruceru: Să menționez. Fratele meu e pisica, eu sunt șoarecele.

10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.