Dana Rogoz, dezvăluiri tulburătoare după ce actriţa Viorica Vodă a mărturisit că a fost hărţuită: „Am încercat şi eu să vorbesc”

Viorica Vodă a făcut dezvăluiri tulburătoare pe scena Premiilor Gopo despre hărțiurile sexuale de care a avut parte, după rolul său din Filantropica
Dana Rogoz, dezvăluiri tulburătoare după ce actriţa Viorica Vodă a mărturisit că a fost hărţuită: Am încercat şi eu să vorbesc

După declarațiile Vioricăi Vodă despre hărțurile sexuale la care a fost supusă după rolul din filmul „Filantropica”, au apărut tot mai multe voci care o susțin pe actriță și demersul ei de expuere publică a acestor practici din industrie. Una dintre ele este și cea a Danei Rogoz care a declarat că îi pare rău pentru cele trăite de Viorica Vodă și i-a criticat pe cei care au dorit să minimizeze gravitatea dezvăluirilor.

Dana Rogoz, după dezvăluirile actriței Viorica Vodă: „Am încercat şi eu să vorbesc”

Dana Rogoz apreciază curajul pe care l-a avut colega ei de breaslă de a expune public, pe scena unui important festival de film, practicile „neortodoxe” la care sunt supuse unele dintre actrițe. Rogoz a fost prezentă în sala Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, acolo unde a avut loc decernarea Premiilor Gopo. Ea a mărturisit că emoția dezvăluirilor făcute de Viorica Vodă a cuprins întreaga audiență, iar peste impunătoarea sală a celui mai mare teatru din țară s-a așternut o liniște mormântală.

„Cum bine știți, dacă urmăriți contul meu, aseară a avut loc Gala Gopo, la Teatrul Național și a fost o seară foarte emoționantă, cu multe momente intense. Acum o să vorbesc despre unul dintre ele, care, deja a atras atenția și unora dintre voi, și anume discursul pe care l-a avut Viorica Vodă în timpul Galei Gopo, în timpul omagierii filmului „Filantropica”, unul dintre filmele mele preferate. S-au împlinit 20 de ani de când acel film mi-a rămas impregnat în memoria afectivă. Viorica a venit cu un mesaj, un discurs foarte puternic, despre ce a însemnat pentru ea hărțuirea sexuală în această industrie, în urma acelui debut care, desigur, este unul memorabil.

Pe omul Viorica Vodă nu îl cunosc personal, dar l-am apreciat prin prisma rolurilor făcute. Din sală pot să spun că s-a simțit că a fost un moment adevărat, curajos, emoționant. Efectiv s-a lăsat liniștea și sunt convinsă că a vorbit în numele foarte multor femei, nu numai din industrie. Am tot stat și m-am gândit de ieri dacă este ceva care reprezintă în mod special industria noastră, cred că doar prin faptul că noi suntem vizibili, cumva facem și mesajul auzit și, de fapt, vorbind despre asta, vorbim și în numele femeilor a căror voce nu se aude.”, a spus Dana Rogoz în cadrul unui mesaj video postat pe InstaStory.

„Ce a făcut Viorica Vodă aseară a fost să redeschidă subiectul „Me too” în România”

Fosta actriță din serialul „La Bloc”este de părere că odată cu momentul de pe scena Teatrului Național a fost redeschis subiectul „Me too”, o mișcare internațională împotriva hărțuirii și violenței sexuale. Dana Rogoz spune, totodată, că și ea a luat parte la un proiect asemănător și a încercat să trimită același mesaj, atunci când a jucat în filmul „Mo”, lansat în 2019. Producția vorbește despre hărțuirea sexuală din mediul academic.

„Cea făcut Viorica Vodă aseară a fost să redeschidă subiectul „Me too” în România, care a de la bun început ca și mort. Adică două trei articole…

Noi, îl includ și pe Radu aici, am încercat cumva să mai vorbim despre asta odată cu filmul Mo. Acolo, hărțuirea sexuală era în mediul universitar, dar în esență vorbea despre hărțuirea sexuală, despre emoțiile prin care trec femeile în societatea noastră. Am încercat și eu atunci să vorbesc despre hărțuire și am avut parte de tot felul de reacții, de care, din păcate, a avut parte și Viorica aseară.

Ce am constatat cu tristețe este faptul că noi nu știm să primim o astfel de veste și cumva avem o fugă de emoția asta nasoală. Probabil că reactivează și niște emoții neplăcute pe care poate că și noi femeile le-am trăit.”

„Au fost tot felul de stâgăcii și comentarii deplasate ale unora”

Reacțiile la dezvăluirile făcute de Viorica Vodă au fost atât de susținere, dar și unele de împotriva sa. Unii contestatarii i-au reproșat actriței că nu a vorbit mai demult despre acest subiect. Dana Rogoz consideră că toare reacțiile negative la declarațiile făcute de actrița din filmul „Filantropica” nu fac decât să inhibe și mai mult persoanele care pot face asemenea dezvăluiri.

Indiferent de ce subiect vorbim, dar dacă un îți face o mărturisire atât de puternică nu știm cum să o primim. Adică noi nu putem sta cu emoția aia care este inconfortabilă. Nu știm să zicem „îmi pare rău, sunt alături de tine”. Din păcate, cred că ce s-a întâmplat aseară a fost o încercare cumva de a ieși din acel moment și atunci au fost tot felul de, hai să le zicem delicat „stângăcii” ale unora și comentarii deplasate. Acele glumițe care vor să detensioneze, dar care, de fapt, fac foarte mult rău pentru că pun victima într-o poziție inconfortabilă și opresc un lanț mai lung al acestor dezvăluiri.

„O felicit pentru curajul pe care l-a avut”

Deja tot citesc comentarii în care Viorica, previzibil de altfel, este acuzată și i se reproșează de ce nu a spus mai devreme. Poate că mai devreme mesajul ei nu ar fi fost la fel auzit. Poate că pur și simplu ea a trăit cu durerea aia și nu a fost în momentul acela suficient de stabilă încât să înfrunte toate aceste reacții.

Cred că este foarte curajos să spui asta, să vorbești despre terapie și chiar să îți asumi aceste reacții. Dacă ea a avut mesajul acesta, eu spun că îmi pare foarte rău și că o felicit pentru curajul pe care l-a avut.

Viorica Vodă: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem”

Gala premiilor Gopo a avut loc marți, 3 mai. La eveniment, Viorica Vodă a vorbit despre cât de mult au afectat-o hărțuirile sexuale din partea unor „directori de teatru și regizori”.

Aflată pe scenă, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea filmului „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, actrița a susținut un discurs puternic, în care a vorbit despre practicile din industrie, pe care le-a întâlnit încă de la începutul carierei.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul”, s-a confesat actrița.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Serghei Mizil nu a avut nevoie de scenariu pentru filmul ”Visul”
8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Se pare ca Mircea Deaconu s-a simtit cu musca pe caciula, contrazicand-o pe artista. Mai mult decat atat, cred ca a jignit-o pe artista ,punand toata aceasta declaratie a acesteia pe seama lipsei unui angajament permanent de munca, pentru care ar fi trebuit sa-si ceara scuze . Cu atat mai mult cu cat a beneficiat din plin de frumusetea trupului femeii, in timpul filmarilor si a repetitiilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *