Așa cum am putut constata cu toții, în filmele americane, aproape toată lumea locuiește în case, care de cele mai multe ori sunt construite din lemn. Să nu fi aflat oare americanii de cărămidă și BCA? Nu. Cu siguranță au auzit de aceste materiale, însă le folosesc la alte tipuri de construcții.
De fapt, fiecare țară are particularitățile sale în ceea ce privește construcțiile, care nu țin doar de design, ci și de materiale. Resursele naturale, clima, caracteristicile subsolului, obiceiurile, toate acestea determină cum și cu ce se construiesc casele. Iată, așadar, de ce își construiesc americanii casele din lemn.
Lemnul este un material ecologic, cu proprietăți bioclimatice și emisii poluante reduse, dar este puțin folosit în construcția de case în România, unde cărămida, cimentul și betonul sunt materialele preferate.
În schimb, în Statele Unite, unde uraganele, tornadele și incendiile sunt foarte frecvente, se fac eforturi pentru a nu folosi elemente grele, rezistente și durabile. Există mai multe motive pentru aceste abordări diferite ale construcțiilor.
Motive economice
SUA este o țară bogată în păduri. Lemnul este materialul cel mai ieftin de obținut și cel mai ușor de lucrat. Are, de asemenea, o întindere foarte mare, aproape cât un continent, astfel încât transportul poate face ca orice produs să fie foarte scump. Aducerea betonului și a cărămizilor, de exemplu, în orașele din Midwest, unde nu există o industrie mare de alte materiale de construcție, este foarte costisitoare.
Motive climatice
Cea mai mare parte a țării se confruntă cu ierni aspre. Lemnul este un material care oferă căldură locuinței și este un bun izolator.
Motive geologice și meteorologice
Statele Unite ale Americii sunt o țară cu o activitate seismică ridicată. Până de curând, lemnul era materialul care rezista cel mai bine la cutremure, datorită flexibilității sale. În zonele cu uragane și tornade, se construiesc adesea subsoluri din beton și cărămidă, care servesc și ca fundații solide. În unele cazuri, pereții din lemn sunt căptușiți în interior cu ciment.
Motive culturale
În Statele Unite ale Americii există o tendință istorică a americanilor de a fi mobili din punct de vedere geografic. Aceștia tind să nu aibă o singură locuință pe viață, ci mai multe. Acesta este unul dintre motivele pentru care un procent de 35% din populație trăiește în locuințe închiriate. În plus, mulți proprietari preferă case mai ieftine, a căror ipotecă să nu fie pentru prea mulți ani și care nu trebuie să le ridice pentru a găzdui următoarea generație.
Citeșteși: „Secretul caselor care nu se prăbușesc la cutremure. Din ce sunt făcute de fapt. Rezistă fără probleme de 200 de ani”
Citește și: „Cea mai sigură clădire din București în caz de cutremur major. Este proiectată să reziste la seisme de peste 9 grade”