Seismele care au avut loc recent în Turcia, Siria și România ridică din nou problema rezistenței clădirilor la cutremur. Doar în Capitală există aproximativ 1.000 de clădiri care riscă să cadă la un cutremur puternic. Dar iată care este cea mai sigură clădire din București în caz de cutremur major. Aceasta este proiectată se reziste la seisme de peste 9 grade pe Richter.
Bucureștiul riscă să fie îngropat în ruine în caz de cutremur major, avertizează specialiștii. Foarte multe clădiri vechi nu au mai fost reabilitate în ultimii ani, astfel că un seism puternic ar putea crea o adevărată tragedie, similară cuc e s-a întâmplat în urmă cu o săptămână în Turcia și Siria.
Totuși, Capitala se poate mândri și cu cea mai rezistentă clădire din România în caz de cutremur. Este vorba de Catedrala Mântuirii Neamului, o construcție din zona zero a orașului, care poate rezista la o magnitudine a seismului de peste 9 pe Richter.
Potrivit Patriarhiei Române, Catedrala este proiectată să dureze peste 500 de ani, fiind cel mai sigur loc din România în cazul unui cutremur major.
”Catedrala e proiectată să reziste peste 500 de ani din toate punctele de vedere. Catedrala a inclus inovații inginerești, inclusiv calcule care fac din catedrală cel mai sigur loc din România. Este proiectată să reziste la cutremure de peste 9 grade, să reziste sute de ani, are la subsol adăposturi inclusiv antiatomice”, explica Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română, în urmă cu ceva timp.
Catedrala Mântuirii Neamului este ridicată în memoria eroilor români care și-au dat viața pentru neam și patrie. La piciorul mesei din Sfântul Altar a fost îngropată o listă cu peste 350.000 de nume de eroi români căzuți la datorie.
”Peste 400 de ani, urmașii noștri vor intra în catedrală și vor vorbi de generația noastră. Sunt mândru că sunt contemporan acestui moment. E un lucru foarte frumos făcut, e un dar adus de popor lui Dumnezeu. Această catedrală este demnă de prezența lui Dumnezeu”, a spune și Ionuț Mavrichi, părinte și teolog, potrivit Digi24.
Construirea unei catedrale pentru români este o idee ce a aparținut regelui Carol I, care la 1884 înaintează o propunere de lege Camerei Legislative pentru construirea unui astfel de edificiu în Capitală. Piatra de temelie a fost pusă însă peste mai bine de un secol, în 2007.
Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, care va fi cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, au început trei ani mai târziu. Edificiul are o lungime și o înălțime de 120 de metri, iar capacitatea sa interioară este de 5.000 de persoane. Până acum s-au cheltuit 200 de milioane de euro pe acest proiect. Costul total nu poate fi estimat până la finalizarea proiectului.