Locul din casă în care se așază japonezii în cazul unui cutremur puternic. Este recomandarea specialiștilor, spun că e cel mai sigur

Regulie esențiale de supraviețuire în caz de cutremur pe care japonezii le învață încă de la școală
Locul din casă în care se așază japonezii în cazul unui cutremur puternic. Este recomandarea specialiștilor, spun că e cel mai sigur

Japonia se numără printre țările cu cea mai mare activitate seismică din lume. Japonezii sunt învățați de mici cum să reacționeze atunci când are loc un cutremur. Știu exact ce să facă și unde să se adăpostească.

În Țara Soarelui Răsare, autoritățile împreună cu ONG-uri pun în practică diverse programe menite să învețe populația cum să se comporte în caz de cutremur. Iar printre regulile esențiale pe care le învață oamenii este să cunoască unde să se adăpostească atunci când mișcările provocate de undele seismice îi surprind în interiorul locuinței.

Locul din casă în care se așază japonezii în cazul unui cutremur puternic

În Japonia, aproape că nu este an în care să nu existe un cutremur cu magnitudine de peste 6. Iar cele care provoacă pagube mari vin cam o dată la 10 ani.

Japopnezii știu cum să își educe populația pentru un astfel de eveniment. Au construit centre speciale care simulează experiența unui seism, organizează periodic cursuri pentru angajați, iar copiii sunt învățați încă din timpul școlii regulile esențiale de supraviețurie în caz de cutremur.

Una dintre recomandările de bază ale specialiștilor japonezi este ca atunci când are loc un cutremur, oamenii să se adăpostească sub o masă rezistentă. Aproape că nu există casă în Japonia în care să nu se găsească un astfel de obiect care să se transforme în adăpost temporar.

Există însă și alte reguli pe care cei care locuiesc în Japonia trebuie să le știe chiar și atunci când sunt treziți din somn.

„Întâi deschizi ușa, pentru că ușa se blochează în Japonia câteodată și riști să rămâi blocat, apoi dai fuga și închizi gazele, și apoi te bagi sub masă…”, a povestit o tânără stabilită de mulți ani cu familia în Tokyo conform stirileprotv.ro.

Însă nu numai populația trebuie să-și însușească aceste lecții. În Japonia sunt legi foarte clare în privința construcțiilor. Dezvoltatorii și proiectanții se gândesc bine când încep o construcție, iar cei care asigură inspecția înțeleg că trebuie să controleze riguros.

Specialist japonez în megastructuri: „Clădirile japoneze sunt făcute special ca să reziste la cutremur”

Luni, Turcia și Siria au fost lovite de două cutremure de peste 7 pe Richter. Pagubele au fost uriașe: foarte multe clădiri au devenit ruină și mii de oameni și-au pierdut viața. Constructorii japonezi, care lucrează la Podul de la Brăila au analizat efectele seismelor și spun că unul dintre motivele care a dus la un asemenea dezastru este și modul în care au fost construite clădirile.

„Când am fost în Turcia m-am uitat la infrastructura de acolo și coloanele care țin casele mi s-au părut cam subțiri, nu sunt foarte puternice și cred că asta a fost una dintre probleme. Clădirile japoneze sunt făcute special ca să reziste la aceste mișcări de cutremur, inclusiv există legi speciale, stricte, pentru a limita astfel de dezastre.”, a declarat Masaaki Nakayama, manager de proiect, potrivit Digi24.

Citește și: „Ce deosebire există între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea. Explicații și informații importante de la specialiști în Fizica Pământului

1.000 de clădiri din București sunt cu risc seismic

În România, în cazul unui seism major, foarte multe orașe, în special Bucureștiul, ar fi îngropate în ruine. Autoritățile au eșuat atât în privința pregătirii populației pentru astfel de scenarii, cât și în privința reabilitării clădirilor cu risc seismic ridicat, deși de-a lungul anilor, fonduri au fost. Doar în Capitală există aproximativ 1.000 de clădiri care riscă să cadă la un cutremur puternic.

„Multe clădiri din Bucureşti sunt cu grad de siguranţă scăzut sau foarte scăzut. Sunt celebrele cu bulină roşie, dar sunt şi alte clădiri care necesită o consolidare, o pregătire mai bună să poată să facă faţă unui cutremur de o intensitate mai mare.”, a declarat prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Citește și: „Locul unde să te adăpostești în caz de cutremur. Ce trebuie să eviți. Specialistul spune clar

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9.6 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *